Svijet     | 05.09.2019. 14:28 |

Ministri nove talijanske vlade položili zakletvu

FENA Internet

RIM, 5. septembra (FENA) - Ministri nove talijanske koalicijske vlade sastavljene od protusistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) lijevog centra službeno su u četvrtak su položili zakletvu na novu dužnost u palati Quirinale pred predsjednikom Sergiom Mattarellom.

"Prisežem da ću biti odan Republici i da ću poštivati ustav i zakone te izvršavati svoje dužnosti isključivo u interesu nacije", kazao je na svečanosti polaganja zakletve premijer Giuseppe Conte.

Iste su riječi izgovorili ministri u njegovoj vladi, njih 21, nakon čega bi se trebao održati prvi sastanak nove vlade. Prosječna dob ministara je 37 godina, što je rekordno nisko.

U kabinetu je sedam žena, 10 članova M5S-a, devet iz PD-a i jedan predstavnik male ljevičarske stranke Slobodni i jednaki (LeU), prenosi Euronews.


Guiseppe Conte ostaje na mjestu premijera Italije i sada vodi tim od 21 ministra.

Luigi Di Maio, bivši potpredsjednik vlade i ministar industrije i rada, sada je ministar vanjskih poslova zemlje.

Ministarstvo ekonomije vodit će  Roberto Gualtieri iz PD-a, predsjednik Odbora za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta, dok će Luciana Lamorgese zamijeniti  Mattea Salvinija u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Lamorgese, prva žena koja je vodila milansku prefekturu, veteran je u Ministarstvu unutarnjih poslova, kojem se prvi put pridružila 1979. Tijekom proteklog desetljeća prvenstveno je radila na migracijama i integraciji izbjeglica i migranata.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Guiseppeu Conteu za novu vladu i njegovo "vodstvo" .

"Uvjeren sam da će Italija moći igrati važnu ulogu u rješavanju ovih doista europskih izazova, pridržavajući se svojih odgovornosti kao utemeljitelja naše Unije", dodao je.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta