Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 16:24 |

Čitanjem iskaza preminulih svjedoka nastavljeno suđenje u predmetu Vikić i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze preminulih svjedoka, nekadašnjih radnika Službe državne bezbjednosti (SDB).

Svjedok Zlatan Ramić je naveo da je 1992. godine bio inspektor u SDB-u, a da je nakon rata radio u obavještajnim agencijama, gdje je na kraju bio i šef odjeljenja za ratne zločine.

On je u iskazu 2015. godine rekao da nema saznanja o zločinu u Velikom parku i da se ne može sjetiti službene zabilješke u vezi s tim događajem. Izjašnjavao se i o određenim licima iz službe.

Upitana na koje okolnosti je saslušan ovaj svjedok, tužiteljica Vesna Ilić je kazala da će kasnije biti pozvani svjedoci koji će govoriti o toj službenoj zabilješci.

U ovom predmetu su optuženi Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Na teret su im stavljena ubistva osam zarobljenih vojnika počinjena u Velikom parku u aprilu 1992. godine.

Vikić je, kao komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Tužilaštvo je pročitalo i iskaz Edhema Omeragića, koji je nakon početka rata bio zadužen za rukovođenje operativnom grupom u SDB-u. Ovaj svjedok je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu 2005. godine rekao da je na poslu od kolege čuo za ubistvo vojnika u Velikom parku. Prema Omeragiću, na uviđaj je trebalo da izađe predstavnik SDB-a i policije i da vide u čijoj nadležnosti je istraga.

Svjedok je takođe naveo da mu je poznato da je Nedžad Herenda bio pripadnik jedinice “Ševe” i da je, kada je trebalo obaviti neki zadatak, “prvi išao”.

Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić kazala je da bi svjedoka, da je živ, pitala da li je tačno da je u Domu policije, kod Velikog parka, sjedio Asim Dautbašić iz SDB-a i da je bio u obavezi da obavijesti policiju o ubistvu.

Odbrana bi svjedoka pitala i je li tačno da Vikić nije bio nadređen Herendi, koji je bio “odabran da likvidira”, i da mu je pretpostavljeni bio Nedžad Ugljen.

Suđenje će se nastaviti 17. oktobra, prenosi BIRN BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo