Bosna i Hercegovina     | 08.09.2019. 09:32 |

Filmom o Sarajevu Mugdim Ćatić kruniše gotovo 30 godina humanitarnog rada

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Humanista rodom iz Sarajeva Mugdim Ćatić, koji od 1968. godine živi u Beču, ove godine filmom o Sarajevu proslavlja gotovo 30 godina humanitarnog rada.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pomagao je građane iz BiH, ali i nakon poplava 2014. godine veoma brzo je organizirao nekoliko akcija pomoći za bh. građane.

Ćatić je osnovao Međunarodnu humanitarnu organizaciju te su angažiranjem bh. građana u Austriji uspjeli prikupiti i u BiH transportirati veliki broj šlepera pomoći.

U razgovoru za Fenu sumirao je sve ono što je tokom gotovo 30 godina uradio na humanitarnom planu kazavši da je asistirao otvaranje prve pekare u Srebrenici, a u saradnji s bh. udruženjima u Beču organizira koncerte i promocije knjiga.

Prije nekoliko godina proveo je četiri dana u Sarajevu snimajući sve ljepote glavnog grada Bosne i Hercegovine te je obavio intervjue s nekoliko turista.

- Sadržaj filma govori o tome kako turisti doživljavaju Sarajevo, dok se drugi dio filma odnosi na multikulturalnost i suživot četiri religije na jednom mjestu - pojasnio je Ćatić koji je prethodno snimio filmove "Neum" i "Ilidža".

Namjera mu je predstaviti film o Sarajevu na promociji koju će uskoro organizirati.

Ćatić je osnovao prvo udruženje za pomoć BiH 1992. godine koje je okupilo sve ljude dobre volje s namjerom da pomogne unesrećenom narodu u BiH u tada ratom zahvaćenoj BiH. Bio je i koordinator uspostavljanje Ambasade BiH u Beču te je pomagao konzulima i ambasadorima iz BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana