Ekonomija     | 05.09.2019. 16:52 |

Biznis centar bh. dijaspore upriličio prezentaciju u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5.septembra (FENA) – Predstavnici Biznis centra bh. dijaspore danas su u Goraždu prezentovali grant program  USAID-projekta „Diaspora Invest“.

Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih poduzetnicima čije su firme 25 posto vlasnički vezane za bh dijasporu.

Predstavljen je javni poziv za dodjelu tih sredstava namijenjenih povećanju investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuto na prezentaciji, ovo je peti javni poziv, a maksimalan iznos sredstava koji se dodjeljuje je 50.000 KM i to isključivo za nabavku stalnih sredstava.

 - Biznis centar bh. dijaspore nedavno je potpisao memorandum o saradnji sa Gradom Goražde gdje ćemo zajedno nastojati da predstavimo ovaj grad kao jednu atraktivnu investicijsku destinaciju, goraždanskoj ali i široj dijaspori. Ovo je prva aktivnost koju realizujemo a isto tako u planu je i održavanje velikog poslovnog skupa narednog ljeta koji će postati tradicionalan za goraždansku dijasporu i nadamo se da ćemo privući investitore u ovaj grad – pojasnio je predstavnik Biznis centra bh.dijaspore Armin Alijagić.

Projekt „Diaspora Invest“ realizuje se na području cijele BiH već dvije i po godine. Projekt podrazmijeva osiguranje grant sredstava za mala i srednja preduzeća koja su u procesu osnivanja ili su osnovana u posljednje tri godine te koja imaju dokazivu poslovnu vezu sa ili su u (su)vlasništvu člana bosanskohercegovačke dijaspore.

Ostvarenim rezultatima u Biznis centru bh. dijaspore su zadovoljni.

 - Možemo reći da se dijaspora definitivno uključuje u ekonomski razvoj BiH ne samo u održavanje ekonomije novčanim doznakama, već je sve više interesovanja da otvaranjem novih preduzeća doprinose ekonomskom razvoju BiH – precizirao je Alijagić.

Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, koji je ocijenio da je riječ o veoma bitnom projektu koji će pomoći u zapošljavanju u tom gradu te povezivanju sa građanima koji trenutno ne žive u Goraždu.

Javni poziv za aplikacije za dodjelu bespovratnih sredstava kroz projekt „Diaspora Invest“  otvoren je do 30. septembra 2019. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!