Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 20:12 |

Općina Ravno podržala izgradnju Doma fra Mladen Hrkać u Zagrebu

FENA Saopćenje

RAVNO, 5. rujna (FENA) - Zaklada fra Mladen Hrkać i Općina Ravno potpisali su u četvrtak Sporazum o suradnji kojim je ta općina postala prva jedinica lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine koja je podržala projekt izgradnje Doma fra Mladen Hrkać za psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb i članova njihovih obitelji.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Ivan Soldo, nakon čega je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je predstavljen taj projekt.

U priopćenju za javnost Zaklade navodi se kako je Općina Ravno ovim plemenitim činom postala prva jedinica lokalne i područne samouprave u BiH koja je javno i službeno izrazila podršku i financijski podržala projekt izgradnje Doma fra Mladen Hrkać s 10.000 maraka za 2019. godinu.

Dom će pružati smještaj za 220 korisnika te tako poboljšati i unaprijediti njihovo liječenje i povratak vlastitim domovima sa što manje financijskih i psihosocijalnih posljedica za sve članove obitelji.

"Zahvaljujem Zakladi fra Mladen Hrkać na ukazanoj časti da budemo prva jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koja će potpisom ovog sporazuma podržati projekt Dom fra Mladen Hrkać. Općinsko vijeće je jednoglasno donijelo odluku o potpori ovom humanitarnom projektu koji je jedinstven po mnogo čemu. Sretni smo što možemo biti primjer i poticaj drugim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini", izjavio je načelnik Ravnog i pozvao svoje kolegice i kolege, koji se nalaze na čelu općina i gradova, da slijede njihov primjer i iskažu potporu tom projektu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg koji je istaknuo kako je Općina Ravno ovim činom pokazala da ima veliko srce, kao što je veliko srce Zaklade fra Mladen Hrkać.

"Mala općina koja je najviše stradala i do temelja bila uništena, prva u Bosni i Hercegovini iskazuje podršku najranjivijim skupinama društva. Imao sam priliku razgovarati s brojnim korisnicima kojima Zaklada pomaže i iz njihovih kazivanja sam uvidio koliko je velika pomoć koja im se pruža, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Stoga čestitam Zakladi fra Mladen Hrkać na svim dosadašnjim rezultatima kao i Općini Ravno na spremnosti da kao prva jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini podrži ovaj Projekt", kazao je Herceg.

"Dom fra Mladen Hrkać" će u sklopu 6000 kvadratnih metara, na zemljištu u vlasništvu Grada Zagreba na Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu, sadržavati 55 smještajnih jedinica različitih karaktera; od izolacijskih smještajnih jedinica za osobe koje su transplantirale neki od organa i teške onkološke bolesnike do smještajnih jedinica s većim brojem ležajeva za boravak obitelji s više djece od kojih je jedno oboljelo.

Uz to, korisnici Doma će na raspolaganju imati i brojne popratne sadržaje, kao što su prostori za psihosocijalnu podršku, volonterske aktivnosti, njegu i razne terapije. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potrebnih dozvola za gradnju.

"Neizmjerno sam sretan i zadovoljan što je na blagdan svete Majke Terezije potpisan prvi ovakav sporazum u BiH i to upravo u Općini Ravno. Hvala načelniku Šimunoviću i svim vijećnicima što su na dan proslave svoje općine u fokus stavili dobrotu i pomaganje jer bolje od ikog znaju što i koliko znači primiti pomoć u teškim i neizvjesnim životnim trenucima. Općina Ravno ovim je činom svima poslala važnu poruku kako danas, više nego ikad, trebamo biti spremni pokazati da smo ljudi u pravom smislu riječi i biti na raspolaganju čovjeku suočenim s najtežim životnim bitkama", kazao je predsjednik Upravnog odbora Zaklade Ivan Soldo.

Pritom je istaknuo kako je potreba za pomoći i podrškom koju pružaju, a planiraju je unaprijediti gradnjom Doma, iznimno velika, te kako se nadaju i vjeruju da će primjer Općine Ravno slijediti i druge općine, gradovi i županije, kako bi i kroz ovaj projekt pokazali da se jedino kroz zajedništvo mogu učiniti pozitivne i važne promjene u zajednici.

Brojne su institucije i pojedinci Dom fra Mladen Hrkać ocijenili projektom od nacionalnog interesa koji postavlja nove standarde u pružanju socijalnih usluga i terapija na razini cijele Europe i šire.

Predsjednica Republike Hrvatske, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Grada Zagreba pokrovitelji su projekta Dom fra Mladen Hrkać, dok je Vlada Republike Hrvatske pokroviteljstvom podržala brojne aktivnosti s ciljem realizacije projekta, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Prvi pub kviz općeg znanja u općini Ravno

Butković i Katić o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum i granicom s RH (VIDEO)

Butković i Katić o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum i granicom s RH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'