Ekonomija     | 06.09.2019. 13:51 |

KS - Ubrzava se dinamika rješavanja imovinskih odnosa na trasi Prve transverzale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) – Vlada i Skupština Kantona Sarajevo usvojili su važne zaključke koji su neophodni za proces izgradnje Prve transverzale, a među kojima je i zaključak o obavezi Zavoda za izgradnju KS da dostavi dinamiku i iznos potrebnih sredstava za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dionici od ulice Kranjčevićeva do Braće Begića.

Nakon toga će, prema usvojenom zaključku, Vlada KS na posebnom podračunu osigurati sredstva operativna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Zavod za izgradnju je u zadatom roku od 24 sata dostavio opširnu i detaljnu informaciju o problemima s kojima se suočava na terenu, a koji se ne mogu riješiti bez asistencije Vlade KS i Općine Centar, a nakon čega je Vlada KS  na svojoj jučerašnjoj sjednici izdvojila 15.000.000 KM na poseban podračun Ministarstva saobraćaja KS predviđenih za ove namjene.

Zavod je prema Pravobranilaštvu KS odmah uputio predmete u kojima su vlasnici prihvatili ponude Zavoda za kupovinu u skladu sa članom 23. Zakona o eksproprijaciji u ukupnoj vrijednosti od cca. 4,5 miliona maraka. Budući da je posljednjim zaključkom Vlada obezbijedila znatna sredstva, Zavod će do kraja mjeseca septembra preostalim vlasnicima nekretnina ponuditi iznose za otkup u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji.

Iako su osigurana sredstva od strane Vlade KS, problem s otkupom objekata na dionici ulica Kranjčevićeva do Braće Begić predstavlja činjenica da je Zavod od Općine Centar obaviješten da ova Općina još uvijek nije donijela pravosnažno rješenje o proglašenju javnog interesa.

Ta činjenica, na žalost, blokira rad Zavoda i Ministarstva saobraćaja KS na procesu otkupa objekata na području ove općine, o čemu smo promptno obavijestili i Vladu KS. S tim u vezi, da bi se održala uspostavljena dinamika dogovorena na sastanku 2. septembra 2019. godine i da bi se proces uopoće nastavio, potrebno je da Općina Centar pravosnažno proglasi javni interes na navedenoj dionici Prve transverzale.

Kada je u pitanju Općina Vogošća, Zavod je Vladu KS izvijestio da je Općina Vogošća utvrdila javni interes za izgradnju dvocijevnog tunela Kobilja Glava te da je postupak eksproprijacije okončan donošenjem rješenja o eksproprijaciji koja su postala pravosnažna. U narednom periodu slijedi postupak određivanja naknade pred Općinom Vogošća, a nakon isplate vlasnika i ulazak u posjed Kantona Sarajevo - Ministarstva saobraćaja - Direkcije za puteve KS.

Zavod je, također, obavijestio Vladu KS i Općinu Centar, a što je jedan od zaključaka sastanka od 2. septembra, da nema prepreka da se sa trase Prve transverzale uklone svi objekti koji su u vlasništvu Kantona Sarajevo, Općine Centar i javnih preduzeća, radi privođenja zemljišta krajnjoj namjeni, tj. Izgradnji Prve transverzale, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čelnici Kantona Sarajevo uputili čestitku povodom Pesaha

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu