Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 13:46 |

Općina Stari Grad u projekte infrastrukture investirala 24 miliona KM

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Ova godina je u sarajevskom Starom Gradu bila u znaku velikih investicija i projekata koji će trajno uticati na kvalitet života građana. Od početka 2019.godine realizovani su i započeti projekti vrijedni oko 24 miliona KM, a na četiri kapitalna projekta- izgradnju podzemne garaže, sportske sale, rekonstrukciju Doma zdravlja i zgradu Općine - utrošeno je 14 miliona KM.

Do polovine ove godine u Starom Gradu sanirane su i asfaltirane 23 ulice, a u radove je uloženo više od 2,7 miliona KM, te je posebno značajan dio sredstava izdvojen za rekonstrukciju ulice Ferhadija.

Novinarima su danas prezentirani najznačajniji realizovani projekti u Općini Stari Grad Sarajevo, a, kako je istaknuto, realizovani su u cilju osiguranja kvalitetnih uslova života građana ove općine i onih koji je posjećuju.

Za putnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukcije objekata, vodovodne i kanalizacione mreže i druge slične projekte do sada je utrošeno oko 5,3 miliona KM budžetskih sredstava, a jedan broj projekata finansiran je dodatnim sredstvima koje su osigurali donatori.

Veliki broj projekata predstavljenih u prezentaciji već je završen, rekonstrukcija zgrade Općine i Doma zdravlja bit će završena u novembru.

Svi ovi projekti realizovani su u cilju osiguranja kvalitetnih uslova života građana ove općine, ali i onih koji je posjećuju, a načelnik Hadžibajrić je zadovoljan realizacijom, posebno realizacijom četiri kapitalna projekta.

Načelnik Hadžibajrić kaže da su mu bitniji projekti infrastrukture, kanalizacije i vodovoda, za što je utrošeno najmanje devet miliona KM (zamjena vodovoda, kanalizacione mreže, završni sloj asfaltiranja i uređenje ulica).

Naveo je da taj dio infrastrukture građani, javnost, brzo zaborave jer to je vidljivo samo dok se gradi, a kada se radovi okončaju, to postaje nevidljivo pa se i zaboravi.

Hadžibajrić je upozorio i na velike probleme koje imaju lokalne zajednice a tiču se zakonskih legislativa, odabirom izvođača, gdje su im, kako je kazao, „često ruke svezane zakonom“.

- Ne možemo odabrati izvođača radova koga bi mi htjeli, jer je Zakon o javnim nabavkama BiH nakaradan, a izrađivala ga je međunarodna zajednica, stranci. Trebalo bi određene stavke tog Zakona mijenjati i mi to možemo – naglasio je načelnik Hadžibajrić.

On je danas  sa novinarima prošetao ulicama Starog Grada gdje su realizirani projekti, te najavio da su ugovoreni radovi na sanaciji/rekonstrukciji pješačke zone ulice Štrosmajerova, od spoja sa ulicom Ferhadija do ukrštanja sa trotoarom na spoju sa ulicom Zelenih beretki.

Vrijednost investicije je 550.000 KM, od čega 500.000 KM osigurava Direkcija za ceste KS, a 50.000 KM Općina Stari Grad. Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana.

Najavio je i postavljanje videonadzora na ulazima/izlazima u i iz Općine Stari Grad – procedura u toku, a vrijednost investicije je 165.000 KM.

Svi projekti, kako je danas zaključeno, su potvrda da je Općini Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, na prvom mjestu razvoj i prosperitet, gradnja, rekonstrukcija i obnova.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana