Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 14:17 |

CIS-Programi koji prate savremene metode obrazovanja i trendove na tržištu rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Centar za interdisciplinarne studije (CIS) Univerziteta u Sarajevu realizirat će i ove godine, slijedeći savremene metode obrazovanja i trendove na tržištu rada, inovativne master programe koje će voditi etablirani akademski stručnjaci i profesionalci.

U posebnom fokusu su specijalistički program Nutricionizam i master program Evropske studije, dok će već 19. generacija studenata i studentica imati i studijski program Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA) koji se implementira zajedno sa Univerzitetom u Bolonji. Konkurs za sve studijske programe otvoren je do 27. septembra.

- Iz godine i godinu našim polaznicima nudimo moderan i aktuelan pristup obrazovanju i specijalizacije u oblastima koje su tražene na tržištu rada. Kurikulumi i predavači nude kombinaciju teorije i prakse, a svi programi su interdisciplinarnog karaktera, te slijedeći trendove u visokom obrazovanju, prevazilaze okvire jedne naučne discipline - istakla je direktorica Centra prof. dr. Melika Husić-Mehmedović. Dodala je da studije izvode najbolji stručnjaci iz svoje oblasti u BiH i u regionu.

Program Evropske studije na inovativan i moderan način obrazuje kadrove, koji će biti okosnica procesa integracija u jedinstveni evropski prostor.

- S obzirom na to da je riječ o deficitarnom kadru za kojim postoji sve veća potreba, taj studij nudi mogućnost napretka u karijeri u svim državnim organima, poslovnom okruženju, nevladinom sektoru, medijima, obrazovanju i međunarodnim organizacijama. Specijalistički studij Nutricionizam prvi je interdisciplinarni studij iz te oblasti u Bosni i Hercegovini. Studij je nastao kao odgovor na potrebe društva za školovanjem stručnjaka, koji su sve potrebniji i u Bosni i Hercegovini, a interes za taj kadar iskazuje prehrambena industrija, HoReCa sektor, sportski klubovi te zdravstveni sektor - ističe se.

Master studije na CIS UNSA dosad je završilo više od 1000 magistranata i magistrantica, koji su zaposlenje dobili u raznim sektorima gdje doprinose napretku cjelokupnog bh. društva.

Centar je usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju nove generacije stručnjaka iz Bosne i Hercegovine kao i iz država regije jugoistočne Evrope. CIS okuplja više od stotinu uvaženih domaćih i stranih eksperata koji zajednički rade na projektima razvoja iz svih naučnih oblasti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta