Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 16:18 |

Posjeta Federalne Koordinacije Potočarima i Bratuncu

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 6. septembra (FENA) - Federalna Koordinacija boračkih organizacija invalida, šehida, demobilisanih branilaca i boraca nosilaca najviših odlikovanja „Zlatni ljiljan“ svake godine prvog petka u septembru mjesecu posjećuje Memorijalne centre u Potočarima i šehidsko mezarje „Veljaci“ u Bratuncu. Cilj posjete je da se događaji iz jula 1995. godine nikad ne ponove i ne zaborave.

Oni su današnju posjetu iskoristili kako bi djeci koja su iz porodica ove populacije i povratnici su u Srebrenicu, uručili ruksake sa školskim priborom.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih inavlida TK-a Fahrudin Hasanović kazao je da ove godine po šestanesti put se okupljanju porodice šehide i ratnih vojnih invalida te demobilisani borci.

- Hvala vam što niste zaboravili i podsjećate one koji trebaju da se brinu o onima koji su najviše dali za Bosnu i Hercegovinu, to jeste svoj život. Mi smo došli kod najsvetijih osoba, njima da odamo počast. Hvala svima koji su u Cerskoj, Bratuncu  i rugim školama uručili vrijedne donaciju za djecu – kazao je Hasanović.

Ministar za pitanje boraca i inavlida FBiH Salko Bukvarević rekao je da je današnja posjeta prije svega odavanje počasti nevino nastradalim građanima BiH tokom genocida.

- Pored dužnog poštovanja nevino nastradalim građanima, mi danas želimo da damo podršku borcima povratnicima u manjem bh.entitetu i da zajedno razgovaramo o svim njihovim zahtjevima i prijedlozima. Novi Zakon o demobilisanim borcima jasno predvidio da svi borci bez obzira gdje žive na teritoriji BiH, mogu predati svoj zahtjev za pomoć  -  kazao je za Fenu Bukvarević

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Nedib Smajić zahvalio se svima na današnjoj posjeti.

- Posebno mi je drago da ste danas ovdje, jer je mjesec septembar. Svi znamo da masovne posjete budu 11. jula i tokom jula. Drago nam je da se ovakve posjete dešavaju i mimo 11.jula, to nama povratnicima koji ovdje živimo mnogo znači – rekao je Smajić.

Cvijeće na spomen-obilježje u Potočarima položili su predstavnici demobilisanih boraca, potpredsjednik manjeg bh. eniteta RS-a Ramiz Salkić, ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH Edin Ramić, ministar za pitanje boraca i inavlida Salko Bukvarević, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić, te mnogo brojni predstavnici drugih udruženja.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo