Svijet     | 07.09.2019. 11:13 |

Modi ponosan svemirski program Indije iako nisu uspjeli sletjeti na Mjesec

FENA Internet

NEW DELHI, 7. septembra (FENA) - Indijski premijer Narendra Modi kazao je naučnicima astronomima svoje zemlje da je ponosan na program koji je bio tako blizu postavljanja sonde na Mjesec.

Kontakt sa letjelicom Chandrayaan-2 izgubljen je nekoliko trenutaka prije nego što će sletjeti na južni pol Mjeseca,  prenosi BBC.

Sudbina ove letjelice još uvijek nije poznata, ali Modi je rekao da će neće prestati pokušavati sletjeti na Mjesec.

- Najbolje tek predstoji u našem svemirskom programu. Indija vas podržava - rekao je premijer Modi.

Chandrayaan-2 približio se Mjesecu kao što je i bilo planirano dok se nije pojavila pogreška na oko 2,1 kilometra od površine.

- Spuštanje je išlo prema planu i sve je bilo normalno do visine od 2,1 kilometar iznad Mjesečeve površine. Tada je izgubljena veza između kontrolne sobe na Zemlji i letjelice. Podaci se još uvijek analiziraju - rekao je predsjednik Indijske organizacije za istraživanje svemira Kailasavadivoo Sivan u subotu.

Njegova kratka izjava objavljena je 15 minuta nakon što je letjelica prema rasporedu trebala sletjeti u neistraženo područje u blizini Mjesečevog južnog pola. Dva sata poslije glasnogovornik je rekao da se podaci još obrađuju, a predviđena konferencija za medije je otkazana.

Letjelica je potpuno automatizirana i nije bila kontrolirana sa Zemlje.

Povijesna misija Chandrayaan-2 zbog neuspješnog slijetanja nije ostvarila ono što je trebala – a to je postati prva koja će se spustiti u blizinu južnog pola Mjeseca, a Indija nije postala četvrta zemlja (iza SAD-a, Rusije i Kine) koja je svoju letjelicu spustila na ovo nebesko tijelo.

Misija vrijedna 142 miliona dolara pod nazivom Chandrayaan-2 (u prevodu Mjesečevo vozilo-2) lansirana je iz baze u južnoj Indiji 22. jula. Lansirane su dvije letjelice, a unutar one koja je trebala sletjeti na površinu mjeseca bilo je smješteno vozilo. Naučnici su znali da će slijetanje biti najosjetljiviji dio misije.

Planirano je bilo mapiranje dosad neistraženog područja oko južnog pola, istraživanje sastava tla i potraga za vodom.

Od misije je ostala letjelica u Mjesečevoj orbiti, koja bi tamo trebala ostati i sljedećih godinu dana slati fotografije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta