Svijet     | 07.09.2019. 14:02 |

Esper: Sjedinjene Države rade na postizanju dobrog sporazuma s talibanima

FENA Internet

PARIZ, 7. septembra (FENA) - Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u subotu da, iako žele postići politički dogovor s talibanima, Washington neće prihvatiti bilo kakav dogovor nakon vala nasilja, koji je bacio sjenu na pregovore s ovom pobunjeničkom grupom.

Afganistanski čelnici, uključujući predsjednika Ashrafa Ghanija, sve češće upućuju kritike protiv nacrta sporazuma postignutog između američkog specijalnog izaslanika Zalmaya Khalilzada i talibanskih predstavnika u Dohi ove sedmice, otkako je nasilje eskaliralo.

- Stav Sjedinjenih Država je da je najbolji put naprijed politički dogovor i da je upravo to na čemu trenutno vrijedno radimo, što ne znači da ćemo postići dogovor - rekao je Esper tokom konferencije za novinare u Parizu sa svojim francuskim kolegom.

Prema nacrtu sporazuma s talibanima, hiljade američkih vojnika bit će povučeno tokom nekoliko narednih mjeseci u zamjenu za garancije da Afganistan neće biti korišten kao baza za militantne napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Međutim, prema sporazumu, potpuni mirovni sporazum kojim će se okončati rat koji traje duže od 18 godina ovisit će o kasnijim razgovorima o pitanjima koja se tiču isključivo Afganistana. Talibani su odbacili pozive na primirje i umjesto toga pojačali operacije širom zemlje.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!