Stranačke aktivnosti     | 07.09.2019. 19:10 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Pendeš: ANP je tehničko pitanje i ne smije se koristiti kao platforma za unutarnje sukobe

Pristupanje BiH Europskoj uniji i NATO savezu strateško je vanjskopolitičko pitanje i prioritet cjelokupnog hrvatskog političkog tijela BiH.

- Izostanak kompromisa i međusobnog uvažavanja različitih mišljenja rezultiralo je probijanjem rokova za provedbu Principa za uspostavu vlasti, što je BiH uvelo u osjetljiv politički trenutak, izjavila je Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

- Želim istaknuti da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne znači članstvo u NATO-u. Dostavljanje ANP-a u bilo kojem obliku; potpunom, revidiranom ili reduciranom, predstavlja korak na postizanju napretka za sve građane BiH. Kao takav, ANP bi trebao biti prioritet svih političkih čimbenika BiH – izjavila je ministrica Pendeš.

Naglasila je da se takvo tehničko pitanje ne smije koristiti kao platforma za nova unutarnja nesuglasja, te izrazila uvjerenost da se postojeće razlike mogu premostiti u političkim razgovorima i kroz normalan rad institucija vlasti.

- Očekujem od aktualnog saziva Vijeća ministara BiH da pitanje usvajanja ANP-a stavi kao točku dnevnog reda sjednice što prije i bez odlaganja. Pozivam sve odgovorne da pronađu politički kompromis kako bi usuglasili ono što možemo provesti prije isteka ove godine. Uvjerena sam da svi želimo promjene i reforme na koje se BiH i obvezala aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u krajem 2018. Taj put nema alternativu, i to nam je obveza, naglasila je ministrica Pendeš.

Izoliranje BiH sporim napretkom u EU i NATO značit će, ne samo odlaganje mogućeg datuma pristupanja navedenim organizacijama, već i zaostajanje za regionalnim integracijskim pomacima i pojačanu nestabilnost u regiji. BiH nije i ne može biti izolirana država. Pozivam sve strane da ostanu dosljedne putu definiranom kroz Sporazum o načelima uspostave vlasti, te provedbom volje birača omoguće BiH napredak, razvoj i sigurnost. Narodi BiH to očekuju i zaslužuju, zaključila je ministrica obrane BiH.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana