Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje

Danas je u Brčkom održana sjednica Glavnog odbora PDP-a čiji je fokus bio na pripremi 9. redovnog Sabora koji će biti održan 28. septembra u Banjaluci i tokom kojeg će biti obilježeno dvadeset godina postojanja i rada Partije demokratskog progresa.


Glavni odbor je razmatrao trenutnu političku situaciju i donio sljedeće zaključke:


1. Posljednja sjednica Predsjedništva BiH potvrdila je da je sporazum SNSD-SDA-HDZBiH propao i da Savjet ministara nije formiran do 05.09., čime je koncept formiranja vlasti ove tri stranke doživio neuspjeh.


2. Glavni odbor PDP-a smatra da su u prethodnih 10 mjeseci neuspješnog pregovaranja ove tri stranke najviše štete imali građani, u Republici Srpskoj i u FBiH, jer su reforme zaustavljene, evropski put je na čekanju, institucije su blokirane, a veliki broj ranije odobrenih finansijskih međunarodnih aranžmana ne može da se sprovede zbog blokade Parlamentarne skupštine BiH.


3. Glavni odbor PDP-a smatra da da je SNSD, kao predstavnik Republike Srpske u ovom procesu, pokazao nemoć i nesposobnost da završi proces koji je započeo.


4. Glavni odbor PDP-a ističe da je za Republiku Srpsku i BiH od velikog značaja da se vlast na svim nivoima u BiH formira što je prije moguće.


5. Glavni odbor PDP-a poziva da se u najkraćem roku izvrši deblokada Parlamentarne skupštine BiH, jer su mnogi projekti u Republici Srpskoj ugroženi, a poslanici i delegati onemogućeni da rade svoj posao.


6. Smatramo da je imenovanje SNSD-ovih kadrova u rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH ne predstavlja nikakav interes Republike Srpske ukoliko parlament svojim neradom donosi štetu RS i zato je posebna odgovornost na SNSD-u da obezbijedi rad Parlamentarne skupštine BiH u punom kapacitetu.


7. Glavni odbor PDP-a naglašava neophodnost izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja mehanizama koji bi omogućili fer i poštene izbore, te tragati za načinom uvođenja instituta vanrednih izbora.

PDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.