Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 14:31 |

Crnadak će u Beču ponovo ukazati na problem Trgovske gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodiće delegaciju BiH na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), kako bi ponovo nakon četiri godine, u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju, pod okriljem Ujedinjenih nacija bila skrenuta pažnja na problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju održava se od 16. do 20. septembra u Beču.

Crnadak je na Generalnoj konferenciji IAEA 2015. godine ukazao na problem vezan za Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Novog Grada. Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak i delegacija BiH ponovo će skrenuti pažnju na ovaj problem kako bi Republika Hrvatska odustala od skladištenja otpada na granici s BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo