Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 14:40 |

Vlada USK pomaže Roditeljsku kuću i Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka'

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 9. septembra (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i ove godine će izdvojiti značajna financijska sredstva za funkcionisanje Roditeljske kuće u Sarajevu, odnosno nastavit će pomagati rad Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BiH". Nakon što je prošle godine izdvojeno 20.000 KM, ove godine iznos će biti udvostručen.

-Postojanje ovakvih kuća danas je neprocjenjivo, s obzirom na sve nedostatke i manjkavosti našeg zdravstvenog sistema. Kroz Roditeljsku kuću dosada je prošlo više od 20 djece s područja USK, tako da Kantonalna vlada nema dilemu. To je samo simbolična gesta ljudskosti, suosjećanja i podrške ljudima koji rade velike stvari - riječi su premijera USK-a Mustafe Ružnića.

Predstavnici Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" istakli su da je u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i sada u Unsko-sanskom kantonu sistemski riješeno financiranje Roditeljske kuće.

-Neprocjenjivo je to da smo danas svi potvrdili opredjeljenje da radimo samo u interesu najmlađih u nevolji i njihovih roditelja. Članovi Vlade, rukovodstvo Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić', mi iz Udruženja i naši prijatelji razgovarali smo o mogućnostima unapređenja tog sistemskog načina financiranja Roditeljske kuće u Sarajevu - kazao je direktor Udruženja Fikret Kubat.

Članovi Udruženja još jednom su podsjetili i kako je septembar - mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, te da su edukacija i podrška oboljeloj djeci i njihovim roditeljima od vitalnog značaja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta