Regija     | 09.09.2019. 17:36 |

Počela beogradska 'Nedjelja ponosa', 'Parada ponosa' 15. septembra

FENA Agencije

BEOGRAD, 9. septembra (FENA) - Više od 50 događaja bit će održano u okviru 10. "Nedjelje ponosa" u Beogradu koja je danas zvanično počela presijecanjem crvene trake, a bit će završena "Paradom ponosa", u nedjelju, 15. septembra.

Osim radionica za osnaživanje LGBT populacije, u okviru beogradske "Nedjelje ponosa" bit će održani razni paneli, predavanja, izložbe, kao i tri predstave od kojih će dvije biti u Narodnom pozorištu, 13. i 14. septembra.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora "Beograd prajda" ukazao je da su pripadnici LGBT zajednice i dalje izloženi diskriminaciji i nasilju koje, dodao je, često nije istraženo ili nije dovoljno brzo istraženo.

Poručio je da u slučajevima nasilja tužilaštvo treba da reaguje brzo, da počinioci budu uhapšeni i osuđeni i istakao da bi država što prije trebalo da usvoji zakon o registrovanim partnerstvima i zakon o rodnom identitetu, prenosi Tanjug.

On je dodao da je jedan od zahtjeva i da se stave van snage presude koje su donošene za vrijeme komunizma, kojima su, kaže, neki bili osuđeni na zatvorsku kaznu zbog seksualnih odnosa sa osobom istog pola.

Marko Mihailović, takođe član Organizacionog odbora, podsjetio je da je Beograd ove godine kandidat za domaćina Euro Prajda 2022. godine.

Kako je rekao, političke razlike u regionu su nešto što puni tabloide i o čemu štampa piše, a jako malo se govori o solidarnosti i ljubavi koja postoji.

"Mi koji se borimo za ljudska prava širom zapadnog Balkana imamo snažne mreže podrške, borimo se jedni za druge, za bolje društvo za sve, ne samo u Srbiji, već za cio region. Naša kandidatura je upravo bazirana na toj saradnji koju imamo na području zapadnog Balkana. Imamo podršku svih zemalja regiona i želimo da dovedemo Euro Prajd u grad gdje je to zaista potrebno", rekao je Mihailović.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kadro Nargilić osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu IMMAF u Beogradu 

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'