Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 16:04 |

UKC Tuzla - Kongres endoskopskih hirurga na visokom nivou

FENA Saopćenje

TUZLA, 9. septembra (FENA) - Prvi kongres endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini, održan od 6. do 8. septembra u Sarajevu sa više od 250 učesnika, postigao je izvanredan uspjeh.

U okviru programa, kroz 13 sesija održano je 58 predavanja sa izvanredno izabranim savremenim temama. Uz eminentne stručnjake iz SAD-a, Turske, Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske i Srbije,  kao  i vodećih profesionalaca iz te struke iz Norveške, Slovačke, Švedske i Meksika radove su izložili i ljekari koji se bave endoskopskom hirurgijom u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Značajna je bila i podrška Evropske asocijacije endoskopskih hirurga predsjednika EAES-a, profesora Andera Pietrabissa i članova njegovog tima, Popa Dorin iz Švedske, Nader Francis iz UK, Piotr Mysliwiec iz Poljske, Marek Soltes iz Slovačke, koji su u Sarajevu održali aktuelna predavanja.

Na Kongresu su bili i predsjednici udruženja endoskopskih hirurga iz regije profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija). Izrazili su spremnost za uspostavljanje saradnje udruženja i pomoći, prije svega, u edukaciji u oblasti endoskopske hirurgije u cijeloj regiji.

Predavanja su bila prilika za edukaciju i diskusije u sesijama za abdominalnu, torakalnu ili dječiju hirurgiju, ginekologiju, otorinolaringologiju, gastroenterologiju i barijatrijsku hirurgiju sa izlaganjima rezultata najnovijih istraživanja, prezentiranjem iskustava u praksi i otvaranjem novih puteva za različite pristupe i procedure.

Vrhunsku kvalitetu predavanja osigurali su i profesori Umberto Bracalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar iz Velike Britanije, Michael Bovet i Juraj Letko z SAD-a, Orhan Alimoglu, Ozgur Ekinci i Metin Leblebici iz Turske i Jianfan Zhu iz Kine, kao i Miroslav Bekavac Bešlin, Miroslav Kopjar, Igor Nikolić, Zenon Pogorelić i Marko Zelić iz Hrvatske, Radoica Jokić, Igor Krdžić, Aleksandar Ljubić, Nebojša Marić, Srđan Mijatović, Bojan Radovanović, Aleksandar Simić, Slobodan Milisavljević iz Srbije, i Igor Černi, Arpad Ivanecz, Bojan Krebs i Gregor Norečić iz Slovenije.

- Postignut je cilj Udruženja da prvi kongres bude snažan poticaj u razvoju endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini, uz entuzijazam i ozbiljnu organizaciju. Ostvareni su brojni kontakti i uspostavljene saradnje koje će otvoriti prilike za edukacijske projekte, kao i pokretanje stručnog časopisa u ovoj oblasti, rekao je prof. dr. Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH - saopćeno je iz UKC Tuzla.

Vrijednosti i potencijal tog kongresa prepoznali su Kanton Sarajevo, kao i Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo te Turistička zajednica Kantona Sarajevo, koji su pružili podršku Prvom kongresu endoskopskih hirurga BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rukovodstvo JZU UKC Tuzla odbacilo tvrdnje dr. Suljića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'