Svijet     | 09.09.2019. 20:20 |

Ispred zgrade UN-a održani protesti zbog kršenja ljudskih prava u Kašmiru

FENA Internet

ŽENEVA, 9. septembra (FENA) - U gradu Ženevi u Švicarskoj održani su protesti zbog uvođenja raznih ograničenja u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir i kršenja ljudskih prava u toj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na protestima, održanim na centralnom trgu ispred ureda Ujedinjenih naroda, učestvovali su brojni građani i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Altaf Husein Wani, predsjednik Instituta za međunarodne odnose u Kašmiru i jedan od organizatora protesta, u razgovoru za AA apelovao je na Visoku komesarku Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet da hitno poduzme potrebne mjere kako bi se formirala komisija koja bi istražila posljednja dešavanja u Kašmiru i kršenja ljudskih prava.

Podsjetivši da se Kašmir već 72 godine nalazi pod indijskom okupacijom, istakao je da su već sedmicama u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir uvedena razna ograničenja na kretanje kao i komunikacijska blokada.

Pozvao je i Vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju te da time pomogne narodu Kašmira da sam odredi svoju budućnost.

Okupljeni na trgu u Ženevi su nosili transparente "Zaustavite progon u Kašmiru", "Spriječite kršenja ljudskih prava" i "Pomozite nam da spasimo našu djecu u Kašmiru" te su uzvikivali slogane da se Indija povuče iz regije Kašmira.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo obustavu prodaje oružja Izraelu

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'