Svijet     | 10.09.2019. 08:49 |

Lam pozvala demonstrante na dijalog s vlastima u Hong Kongu

FENA Internet

HONG KONG, 10. septembra (FENA) - Liderka Hong Konga Carrie Lam ponovo je apelovala na  demonstrante da zaustave nasilje i počnu dijalog s vlastima, pošto je najbogatiji čovjek tog grada pozvao vladu da oslobodi privedene, uglavnom mlade demonstrante.

Vlada je prošle nedjelje obećala da će povući sporni zakon o izručenju koji je predviđao i izručenje osumnjičenih radi suđenja u Kini, gdje, kako smatraju protivni zakona, ne bi imali pravično suđenje.

To je izazvalo proteste u posljednja tri mjeseca, a ni povlačenje zakona nije primirilo demonstrante koji su proširili zahtjeve na demokratske reforme i utvrđivanje policijske odgovornosti, prenosi AP.

Demonstranti su tokom vikenda uništavali stanice podzemne željeznice, palili vatru na ulicama i blokirali saobraćaj, na šta je policija uzvratila ispaljivanjem suzavca.

 Carrie Lam je rekla da će eskalacija nasilja, posle kojih je pritvoreno više od 150 ljudi, među kojima ima studenata, stvoriti nove razdore.

Istakla je da je njena odluka da formalno povuče zakon o izručivanju i druge inicijative odražavala njenu iskrenu volju za "iscjeljenje društva i povratak mira".

Milijarder Li Ka Shing je u video prilogu na lokalnoj TV opisao ljeto nemira u Hong Kongu kao najgoru katastrofu od Drugog svjetskog rata.

Li (91) je nazvao mlade ljude "gospodarima naše budućnosti" i rekao da bi vlada trebalo da sprovodi pravdu s milošću tokom rješavanja krize.

 "Iako se čovječanstvo ponekad može sukobiti s vladavinom zakona, u političkim pitanjima obje strane bi trebalo da pokušaju da uđu u tuđe cipele, i tada bi mnoge velike nevolje mogle postati manje", rekao je Li, pozivajući na prestanak nasilja.

Mnogi vide nacrt zakona o izručenju koji bi omogućio da se stanovnicima Hong Konga sudi u kontinentalnoj Kini, kao primjer ukidanje autonomije grada od kada se ta bivša britanska kolonija vratila pod kinesku kontrolu 1997. godine.

 Upitana za Lijeve komentare, Lam se složila sa stavom da vlada "može učiniti više i bolje", posebno u susretu s mladima, kako bi čula njihove zamjerke.

Ipak je  Lam naglasila da vlada ne može oprostiti nasilje i da će strogo sprovesti zakon, jer ima obavezu i dužnost da čuva autonomiju grada.

Ona je ponovila da su pokušaji SAD i drugih zemalja da se miješaju u unutrašnje stvari Hong Konga zbog građanskih sloboda u gradu bili "potpuno nepotrebni".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'