Svijet     | 10.09.2019. 09:49 |

Turski list objavio audio transkripte ubistva Džamala Hašodžija

FENA Internet

ANKARA, 10. septembra (FENA) - Turski dnevnik Daily Sabah objavio je transkripte audio snimaka novinara Džamala Hašodžija i saudijske grupa koja ga je ubila u konzulatu u Istanbulu prošle godine.

Snimci  do kojih je došla turska nacionalna obavještajna služba, a  objavio Daily Sabah u ponedjeljak, predstavljaju detaljne razgovore između saudijskog novinara i pripadnika grupe od 15 ljudi koji su izvršili ubistvo 2. oktobra 2018. godine, prenosi Al Jazeera.

Hašodži, saradnik Washington Posta, koji je živio u Sjedinjenim Državama, otišao je u konzulat svoje zemlje kako bi prikupio dokumente za planirano vjenčanje.

Kad je ušao u konzulat, Hašodžija je dočekalo poznato lice prije nego što su ga uvukli u sobu, piše Daily Sabah.

- Molim vas, sjedite. Moramo vas vratiti u Rijad - rekao je Maher Abdulaziz Mutreb, viši saudijski obavještajni oficir i tjelohranitelj saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana.

- Postoji nalog Interpola. Interpol je tražio da budete vraćeni. Ovdje smo da vas predamo njima - kazao je Mutreb.

Hašodži je odgovorio da ne "postoje tužbe protiv mene. Moja zaručnica me čeka ispred."

U posljednjih 10 minuta prije nego što je ubijen, Mutreb je tražio od Hašodžija da "ostavi poruku za svog sina", kazavši da ne brine ako ne bude mogao stupiti u kontakt sa svojim ocem.

Kada je Hašodži odbio, Mutreb je rekao "Napišite je, gospodine Džamale. Požurite. Pomozite nama kako bi mi mogli pomoći vama jer ćemo vas u konačnici morati vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete znate šta će se desiti na kraju."

Grupa ubica je zatim dala neko opojno sredstvo saudijskom novinaru. Njegove posljednje riječi prije nego što je pao u nesvijesti su bile "Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušit ćete me."

Zatim se čuo zvuk pile za autopsiju koja je raskomadala tijelo 59-godišnjaka u pola 2 popodne. Čitava procedura je trajala oko 30 minuta.

Njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno.

Turska je navela da je ubistvo Hašodžija s predumišljajem izvela saudijska vlada.

Saudijski zvaničnici negiraju ove optužbe, insistirajući da je Hašodži ubijen u "akciji koja je krenula naopako" nakon što su prvobitno tvrdili da je napustio zgradu konzulata i nestao.

Saudijske vlasti optužile su 11 neimenovanih osumnjičenih za njegovo ubistvo, uključujući petoricu koji bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu pod optužbom da su "naredili i počinili zločin".

CIA je navodno zaključila da je prestolonasljednik Muhammed naredio ubistvo, što zvaničnici u Rijadu negiraju.

Tokom suđenja u Rijadu u nedjelju, Daily Sabah otkrio je neke od izjava ubica.

U audio snimku nekoliko minuta prije nego što je Hašodži ušao u zgradu konzulata, Mutreb je pitao da li će "biti moguće staviti trup u kesu".

Salah Muhammed Abdah Tubaidži, poznati saudijski liječnik forenzike, odgovorio je: "Ne. Previše je težak, a i veoma visok. Uvijek sam radio s leševima. Znam kako ih rezati, ali nikada nisam radio s živim tijelom. Snaći ću se."

- Obično stavim slušalice i slušam muziku kada režem leševe. U međuvremenu, ispijam kafu i pušim. Nakon što ga raskomadam, dijelove ćete zamotati u plastične vrećice, staviti ih u kofere i iznijeti."

Hašodžijevo ubistvo izazvalo je globalno zgražanje i pokvarilo je reputaciju prestolonasljednika.

U izvještaju Washington Posta iz aprila ove godine navedeno je da je Saudijska Arabija dala za Hašodžijevo četvero djece  "kuće čija vrijednost premašuje milion dolara" i "mjesečne uplate od pet cifara" kao odštetu za ubistvo njihovog oca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Tužilaštvo TK otkrilo identitet ubijene žene u Lipnici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo