Regija     | 10.09.2019. 11:40 |

Slovenski premijer Šarec u Moskvi - mediji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. rujna (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec boravi u utorak u prvom službenom posjetu Rusiji, a pojedini domaći komentatori upozoravaju na potrebu izbalansirane politike prema Moskvi, s obzirom na članstvo Slovenije u Europskoj uniji i NATO savezu.

-Pri održavanju prijateljstva s Ruskom Federacijom slovenska politika ne smije biti naivna. Rusija nije plišani medvjedić nego velesila koja razmišlja stotinu godina unaprijed. Postoji  li netko u delegaciji koju u Moskvu vodi Šarec na susret s Dimitrijem Medvedjevim tko razumije da Ruse zanima izlaz na topla mora, na primjer na Jadran? Ako prijateljstvo s Rusijom ne bude adekvatno izbalansirano dubokom suradnjom sa Zapadom, onda ta igra može biti opasna - navodi u utorak u komentaru ljubljansko "Delo".

Od  2001., kad su se u austrijskom St. Antonu sastali pokojni Janez Drnovšek i Vladimir Putin, redovni sastanci na vrhu Slovenije i Rusije su vanjskopolitička konstanta, ali nakon dva desetljeća treba konstatirati da je to za Sloveniju dvosjekli mač", komentira vodeći slovenski dnevnik.

S druge strane, list navodi više izjava vodećih slovenskih gospodarstvenika o važnosti Rusije za Sloveniju zbog gospodarske suradnje i tradicionalno dobrih odnosa kroz povijest. Ti gospodarstvenici stoga ocjenjuju da s Rusijom treba imati dobre odnose i za primjer ističu Austriju koja s Rusijom ostvaruje visoku ekonomsku suradnju unatoč zapadnim sankcijama protiv Moskve.

Šarec popodne počinje dvodnevni službeni posjet Rusiji na poziv Medvedjeva, a prati ga jako gospodarsko izslanstvo te troje ministara, uključujući ministra vanjskih poslova Miru Cerara.

U Moskvi će istodobno boraviti i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, a cilj je njegova posjeta, kako prenosi Hina, razgovor s predstavnicima ruskih državnih banaka o budućoj sudbini Mercatora, što će biti i jedna od tema razgovora slovenskog državnog izaslanstva s ruskom stranom.

Za posjeta Šareca Moskvi trebalo bi biti potpisano više sporazuma, među njima sporazumi najvećeg slovenskog poduzeća, ljubljanskog Petrola.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta