Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 13:05 |

Delegacija bratske općine Šahinbey posjetila Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. septembra (FENA) - U posjeti Goraždu boravila je delegacija bratske općine Šahinbey iz turskog grada Gaziantepa a zajedno s njima u gradu na Drini bili su i najuspješniji maturanti turske općine. Tokom susreta sa gradskim i kantonalnim zvaničnicima razgovarano je o projektima koji će uz podršku bratske općine biti realizirani u Goraždu.

Načelnik općine Šahinbey Mehmet Tahmazoglu naglasio je da je prije svega riječ o projektima uređenja Trga branilaca čija je realizacija dogovorena prethodnih godina,  koji bi bio simbol bratskih odnosa dva grada, kao i  izgradnja kamenog mosta na rijeci Drini.

- Naši najuspješniji maturanti su u posjeti bratskom Goraždu u kojem smo i ranije realizovali određene projekte.  U narednom periodu planiramo realizovati i druge projekte a jedan od njih je izgradnja kamenog mosta i uređenje Trga u Goraždu - kazao je Tahmazoglu.

Po riječima gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, za realizaciju ovih projekata nastojat će se pronaći najbolje riješenje.

- Mi želimo da se Trg branilaca uredi kako je i obećano i da se ne veže za izgradnju kamenog mosta čiju izgradnju planiramo, od Kayserija džamije do Gun-Gor parka, čime bi uvezali sve bratske gradove iz Turske i to je najbolje rješenje i drugog nema. Premijerka i ja imamo poziv da putujemo u Istanbul, gdje ćemo prezentovati projekat izgradnje kamenog mosta i nadam se da ćemo uspjeti dobiti podršku TDBB, kao i bratskih općina koje su planirali finasirati ove projekte - kazao je Ramović.

Podršku u realizaciji projekata obećala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

- Imali smo kvalitetan sastanak koji bi trebao u konačnici uroditi kapitalnim investicijama na području kako grada Goražda, tako i BPK-a, koje će finansirati prijateljska Turska. Na nama je da se dogovorimo oko lokacije gdje bi taj most trebao da bude, poštujući stavove svih građana BPK-a, a i odluke koje će se donijeti na nivou Grada Goražda i Vlade BPK-a - istakla je Obuća.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu