Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 13:54 |

Uposleni u obrazovanju BPK solidarišu se sa kolegama u USK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. septembra (FENA) - Uposleni u obrazovanju na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde polusatnom obustavom rada sutra će se solidarisati s kolegama u Krajini koje su u generalnom štrajku.

- Mi se želimo solidarisati sa kolegama u USK-a i podržati ih u ostvarenju njihovih zahtjeva zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici usvojenoj još u septembru prošle godine ali i neravnopravan status prosvjetnih s ostalim radnicima u tom kantonu - kazala je predsjednica Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde Senada Tabaković.

Po njenim riječima, i prosvjetni radnici u BPK Goražde imaju razloga za nezadovoljstvo, ali ne i za štrajk. Tabaković napominje da situacija u obrazovanju uvijek može biti bolja, počev od materijalnog statusa uposlenika do opremljenosti odgojno-obrazovnih ustanova.

- Plate uposlenih u obrazovanju bi trebale biti veće, također opremljenost škola je dobra ali bi mogla biti i bolja. Tu su i drugi problemi koje ne možemo sami riješiti. Od Vlade BPK do sada smo imali prilično razumijevanja i imamo dobru saradnju s resornim ministarstvom. Ne možemo biti ni nezadovoljni jer isplaćen je regres, topli obrok je povećan tako da kod nas nije baš sve crno, za razliku recimo od USK-a gdje je situacija znatno drugačija. Kolektivni ugovor kod nas se poštuje, primjenjuju se i instrukcije o platnim razredima iako smo dobili minimum, ali mi ćemo se i ubuduće boriti za poboljšanje materijalnog položaja uposlenih u obrazovanju - kazala je predsjednica Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'