Svijet     | 10.09.2019. 15:05 |

Muslimani diljem Irana obilježili Ašuru

FENA Internet

TEHERAN, 10. septembra (FENA) - Milion muslimana u Iranu zajedno su u ponedjeljak proslavili deveti dan mjeseca muharema po lunarnom kalendaru, što predstavlja dan prije obilježavanja mučeništva trećeg šiitskog imama Huseina, unuka Poslanika Muhameda.

Iranske zajednice u Azerbejdžanu i Muskatu također su održale slične ceremonije tugovanja, piše iranska novinska agencija IRNA.

Tasu'a, kako se naziva dan uoči godišnjice ubistva imama Huseina, obilježava se tako što brojni muslimani, a posebno u velikim šitskim državama kao što su Iran i Irak, izađu na ulice i javno žale i izvode tradicionalne rituale.

Izvodi se tazija, koja predstavlja vjerski ritual koji se održava u znak sjećanja na žrtvu i stradanje Huseina i Poslanikove muške djece i sljedbenika u brutalnom masakru na Karbali u Iraku 680. godine. 

Deveti i deseti dan Muharema, koji predstavljaju vrhunac u desetodnevnom ritualu žaljenja, izvode se razni rituali u znak sjećanja i tuge na ovaj događaj.

Ustanak imama Huseina u 61. godini islamskog kalendara (10. oktobar 680. godine) u Karbali smatra se simbolom otpora protiv ugnjetavača od strane muslimana, budući da je unuk islamskog Poslanika Muhammeda s malom vojskom i rodbinom digao se protiv nepravde.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo