Ekonomija     | 10.09.2019. 14:50 |

Zaimović: Iznaći rješenja za probleme rudara (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović (SDA) izjavio je da Vlada Federacije BiH, Elektroprivreda BiH i rukovodstva rudnika moraju naći načina da se izađu rješenja za probleme rudara.

- Na Klubu SDA smo o tome raspravljali i najviše se zadržali na toj temi, dakle tražili od Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH i menadžmenta da najozbiljnije i proritetno uzmu ovaj problem u razmatranje kako bi se riješio na način da niko od tih ljudi sutra ne ostane bez primanja i da niko od njih ne ostane na ulici. Onog trenutka kada su završeni godišnji odmori ja sam zakazao sjednicu i tražio da mi se dostave po prioritetu zakoni koje je potrebno da Parlament usvoji da bi da bi rješavali takve i slične probleme - kazao je Zaimović.   

Naveo je da mu nije poznato da postoji neki zakon koji se tiče tog problema, a da je uopće u parlamentarnoj proceduri.

Što se tiče formiranja vlasti, odnosno imenovanja Vlade FBiH, Zaimović je kazao da ne zna da li postoje još neke kočnice napominjući da je to pitanje za rukovodstva stranaka.

- Što se tiče kompletiranja rukovodstva Zastupničkog doma, mi smo tek formalno dobili prijedlog za kolegu Milu Atlagića, ne znam samo da li ćemo u formalnom smislu uspjeti sve poslove završiti kako bismo ga imenovali sutra na kraju sjednice ili će se to desiti za 15 dana, na petoj redovnoj sjednici - kazao je Zaimović.            

Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić izjavio je novinarima da se Vlada FBiH mora uključiti u rješavanje problema rudnika u FBiH, pogotovo u rudnicima u Zenici i Brezi. 

- Rješenje je u Zakonu o konsolidaciji rudnika i uključenosti resornog ministarstva i Vlade -istakao je Karajbić.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je kazala da je Vlada FBiH bila zadovoljna postizanjem socijalnog mira u protekle četiri godine, ali da se sada pojavljuje pitanje rudnika i drugih privrednih subjekata koji imaju problema s poslovanjem zbog tržišnih uvjeta.

- Finansijska konsolidacija nije donijela dobra rješenja za rudnike, što znači da svi oni problemi sa kojima su se susretali nisu ublaženi, oni su još uvijek tu. Po nekim ocjenama i procjenama, i modernizacija rudnika nije uspješno završena. Ono što se uradilo vezalo se samo za izmirenje obveza koje su vezane za poreze. Sve ostalo ja mislim da je jedna ozbiljna priča i uistinu se treba pokrenuti sveobuvatan proces restrukturiranja u okviru programa restrukturiranja energetskog sektora - kazala je Milićević.

Pogledajte http://fena.ba/video/3364

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yF3dcI4PRDUDiUEAey-lZ_FU_yI8Djb9?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Odobrena uplata više od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara

Na Dan rudara potpisan novi kolektivni ugovor u oblasti rudarstva u FBiH

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo