Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 15:39 |

MUPKS - Pozivanje i obavljanje razgovora s M. A. provedeno u skladu sa zakonom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) oglasilo se danas saopćenjem za javnost zbog objava u pojedinim medijima, a koje se odnose na pozivanje i obavljanje razgovara sa osobom M. A., navodeći da je cjelokupni postupak policije u tom slučaju proveden u skladu sa zakonom.

- U interesu objektivnog i istinitog informisanja obavještavamo javnost da je temeljem policijskih ovlaštenja, propisanih Zakonom o policijskim službenicima...,uzimajući u obzir izjavu koju je  prilikom održavanja javnog skupa u Sarajevu 7. septembra dala osoba M. A., a u kojoj je, u kontekstu najavljenog javnog skupa za naredni dan, između ostalog, u jednom momentu rekao: "Nemate na to pravo i to vam nećemo dozvoliti", Uprava policije MUP-a KS je u cilju provjere i prikupljanja eventualnih saznanja o mogućem ometanju ili ugrožavanju skupa najavljenog za 8. septembra (povorka ponosa), obratila Upravi policije MUP-a ZDK, radi obavljanja zakonitog službenog razgovora sa navedenom osobom - navodi se u saopćenju.

Radi otklanjanja eventualnih nejasnoća ili pogrešnog tumačenja od bilo kojeg pojedinca ili organizacije u pogledu postupanja Uprave policije MUP-a KS i njenih policijskih službenika, iz tog ministarstva pojašnjavaju da je razlog pozivanja i obavljanja razgovora sa navedenom osobom zasnovan na zakonu i da je imao za cilj provjeru argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave, te prikupljanje eventualnih saznanja u vezi sa mogućim aktivnostima, kako navedene osobe, tako i provjere da li ta osoba raspolaže saznanjima o osobama koje bi mogla na bilo koji način ometati ili ugroziti javni skup koji je održan 8. septembra.

- Dakle, ne radi se ni o kakvom prekršajnom ili drugom postupku protiv spomenute osobe, nego isključivo o postupanju policije, kao preventivno-represivnog organa, s ciljem provjere i prikupljanja sigurnosno interesantnih saznanja i informacija - ističe se u saopćenju.

Tim povodom, iz MUP-a KS izražavaju zahvalnost spomenutom građaninu na informacijama koje je dao, shodno pozivu MUP-a KS, njihovim kolegama iz partnerske sigurnosne agencije.

- Zahvaljujemo se i svim ostalim građanima koji su, kroz saradnju sa policijom, dali građanski doprinos adekvatnim policijskim aktivnostima. S tim u vezi, Uprava policije MUP-a KS će i tokom narednog perioda nastaviti sa svim aktivnostima na osnovu nadležnosti i ovlaštenja propisanih zakonom, kako bi se svaki građanin ili organizacija koja ispunjava propisane uslove osjećao sigurnim tokom održavanja svakog javnog skupa zasnovanog na zakonu - navodi se u saopćenju.

Iz MUP-a KS još jednom podsjećaju javnost da su sve mjere i radnje koje je preduzimala Uprava policije u saradnji sa drugim policijsko-sigurnosnim agencijama imale za cilj da svi javni skupovi, koji su bili vrlo zahtjevni sa sigurnosnog aspekta, prođu mirno i dostojanstveno, što i jeste bio slučaj, te još jednom čestitju svim policijskim službenicima i uposlenicima koji su iskazali visok stepen profesionalizma prilikom vršenja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti.

- Također, koristimo priliku da zahvalimo na mnogobrojnim čestitkama koje su Upravi policije MUP-a KS upućene, kako od  građana, tako i pojedinih organizacija i predstavnika organa i ambasada u našoj zemlji u povodu aktivnosti oko osiguranja svih javnih skupova proteklog vikenda - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U akciji 'Sleeper' policija u Sarajevu zaplijenila 6,9 kg droge

MUPKS - Sud ni do danas nije dostavio pravosnažnu sudsku presudu protiv Benjamina Spahovića

Prof. Deljkić: Prijedlog da posjedovanje droga ne bude krivično djelo, već da uđe u prekršajnu zonu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo