Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 16:49 |

Univerzitet Tuzla -Akademska zajednica traži provođenje odluke Ustavnog suda BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Predstavnici akademske zajednice Univerziteta u Tuzli uputili su otvoreno pismo Skupštini i Vladi Tuzlanskog kantona povodom odluke Ustavnog suda BiH o neusklađenosti Zakona o visokom obrazovanju TK sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH.

Napominju da je Odlukom Ustavnog suda osporen član 52. Zakona o visokom obrazovanju TK koji je donesen u junu 2016., a da su pomenutim članom koji reguliše imenovanja rukovodećih tijela i kadrova Univerziteta u Tuzli grubo ukinuti autonomija i akademske slobode zagarantovane Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Preporukom Komiteta Vijeća Evrope o priznavanju i ocjeni kvaliteta privatnih visokoškolskih ustanova, Preporukom o pristupu visokom obrazovanju i Preporukom o istraživačkom zadatku univerziteta.

Od Skupštine i Vlade TK očekuju da u što kraćem roku provedu Odluku Ustavnog suda i time vrate autonomiju i akademske slobode u zagarantovane okvire i pokažu da su Vlada koja poštuje pravnu državu.

- Suočeni sa situacijom koja uznemirava akademsku zajednicu spremni smo da Vam ponudimo partnerstvo u prevazilaženju ove situacije što podrazumijeva zajednički rad na rješenjima, bilo kroz amandmane ili eventualno usvajanje novog teksta zakona - navedeno je u otvorenom pismu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu