Stranačke aktivnosti     | 11.09.2019. 12:34 |

Priopćenje za javnost Županijskog odbora HDZ BiH Soli

FENA Saopćenje

Skoro dva mjeseca trebalo je klubu zastupnika Hrvata u Skupštini Tuzlanske županije da donese odluku o pokretanju povrede vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda. U novom sazivu Vlade Tuzlanske županije nema niti jedan ministar Hrvat čime je povrijeđeno načelo konstitutivnosti propisano Ustavom.

Zakašnjela reakcija zastupnika mogla bi značiti i proceduralne propuste i time odbacivanje zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I više je nego očito kako zastupnicima u klubu Hrvata i nije previše stalo da se sraman potez poniženja jednog naroda ispravi. Treba podsjetiti na činjenicu kako se zastupnici u klubu Hrvata na samoj sjednici Skupštine, kad je imenovana Vlada nisu usprotivili takvom izboru i već tada pokrenuli zaštitni mehanizam.

Potpuno je neshvatljivo kako su uvaženi zastupnici mogli prešutjeti i dopustiti takav čin poniženja naroda kojem pripadaju i kojeg zastupaju u klubu Hrvata. Osobito ako ste zbog toga što ste Hrvat birani na najviše funkcije u zakonodavnim tijelima Skupštine TŽ i Parlamenta FBiH.

Odmah nakon imenovanja Vlade, Županijski odbor HDZ BiH ukazivao je na grubo kršenje Ustava i propuštenu prigodu za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Unatoč ovakvom neustavnom činu poslana je vrlo ružna poruka da nitko od Hrvata nije dovoljno sposoban obnašati funkciju ministra, što je apsolutno neprihvatljivo i vrijeđa cijelu jednu nacionalnu zajednicu. Zbog tog postupka bilo kakva odluka Suda ne može izbrisati i umanjiti gorčinu poruke koju su članice koalicije SDA-DF-SBB-SBiH i novoformirani socijaldemokrati poslali hrvatskom narodu Tuzlanske županije.

Poražavajuća je činjenica da određene politike u TŽ stvaraju loš ambijent i promiču praksu bez državnih službenika iz reda hrvatskog naroda u ministarstvima, javnim poduzećima i organima uprave. ŽO HDZ BiH Soli poziva na odbacivanje takve politike koja ustavno i institucialno krše prava hrvatskog naroda u TŽ te potrebu potpunog zaokreta.

Ured za informiranje

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo