Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 16:20 |

Crnadak primio u nastupnu posjetu ambasadoricu Njemačke Margret Mariju Uebber

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Mariju Uebber.

Crnadak je iskazao zadovoljstvo razinom bilateralnih odnosa između BiH i Njemačke, te naglasio da su odnosi dviju zemalja odlični i prijateljski.

Zahvalio je na kontinuiranoj potpori i pomoći Njemačke Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, naglašavajući da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica Evropske unije.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, ministar Crnadak je rekao da taj proces predugo traje, što prouzrokuje brojne probleme u funkcioniranju institucija na razini BiH.

On je izrazio nadu da će vlast ubrzo biti formirana, kako bi BiH nastavila s efikasnijom provedbom preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Uebber je zahvalila ministru Crnatku na dobrodošlici i naglasila da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH, te da će nastaviti aktivno podupirati provedbu reformi u zemlji.

Sugovornici su ocijenili da evropske integracije donose Bosni i Hercegovini i njenim građanima bolju kvalitetu života u smislu veće zaposlenosti, bolje ekonomije, poštivanja ljudskih prava te unapređenja u području demokracije i vladavine prava, osobito borbe protiv korupcije.

Razmijenjena su mišljenja i o ekonomskoj suradnji BiH i Njemačke, pitanju odlaska mladih iz BiH, daljnjem jačanju regionalne suradnje u sklopu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te pitanjima od globalnog značaja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana