Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 17:16 |

"Save the Children" i "Bit Alijansa" najavljuju saradnju u oblasti obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - U cilju kreiranja pozitivnih i dugotrajnih promjena za djecu i dostizanja punog ekonomskog potencijala naše zemlje predstavnici Humanitarne organizacije "Save the Children" i Udruženja "Bit Alijansa" za informacione tehnologije sutra će potpisivati Memorandum o razumijevanju. 

"Save the Children" sa ciljem doprinosa smanjenju jaza između školskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja današnji svijet, od 2016. godine provodi projekat Enable-BiH-Unaprijeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako bi postigli uspjeh u novom visokotehnološkom i na znanju zasnovanom društvu i ekonomiji, današnje učenice i učenici moraju razviti svoje Stem vještine na mnogo višem nivou nego što je to ranije bilo prihvatljivo. Studije pokazuju da će se 65 posto djece koja danas polaze u osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sistemi ne pripremaju.

Stem nastava podstiče učenike da razvijaju ključne kompetencije i vještine kako bi učestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, već i kreatori poslova u budućnosti. U narednom periodu, projekat Enable BiH razvijaće saradnju škola sa poslovnim sektorom, a prvi korak predstavlja saradnja sa Udruženjem Bit Alijansa, krovnom organizacijom koja okuplja najuspješnije IT kompanije u BiH, saopćeno je organizacije "Save the Children".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Prezentacija priručnika o zaštiti i spašavanju u osnovnim školama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo