Stranačke aktivnosti     | 11.09.2019. 16:58 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Zastupnici Naše stranke u Parlamentu FBiH glasali su protiv Analitičkog izvještaja Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2018. godinu. Razlog takvom glasanju objašnjava zastupnica Nasiha Pozder koja naglašava kako je Fond za zaštitu okoliša FBiH u sukobu sa svrhom svog postojanja. 

„Fond za zaštitu okoliša prikuplja sredstva koja zagađivači plaćaju ponekad i sa značajnim kašnjenjem, pa tako u ovom izvještaju naprimjer imamo povećanje prikupljenih sredstava jer su konačno naplaćena potraživanja od Arcellor Mittala na koja se čekalo dvije godine. To je u slučaju upravo onih najvećih zagađivača skoro redovno praksa, zatim se 30% tih sredstava usmjerava na projekte a preostalih 70% vraća kantonima“, kaže Pozder. 

Prema riječima zastupnice Naše stranke, u radu ovog Fonda sporno je i to što 70% novca koji se proslijeđuje kantonima nije pravedno raspodijeljen pa tako Tuzlanski kanton ili Zeničko-dobojski kanton – koji pune Fond sa otprilike 80% sredstava i imaju ubjedljivo najveće okolišne probleme – nemaju srazmjerno jednak povrat sredstava. Istovremeno, zbog nepostojanja Fonda za zaštitu okoliša ili barem ureda pri kantonima koji bi se bavili ovom tematikom, novac vrlo često ne stiže na općine koje imaju najveće probleme uzrokovane zagađenjem. 

Za Našu stranku su sporne i indolentnost i inertnost Fonda. „Možda ovo nisu pitanja koja se ovim izvještajem tretiraju, ali je neprihvatljivo da u zemlji s jako izraženim ekološkim problemima imamo potpuno indolentan odnos jedne ovako bitne institucije koja se ne uključuje u njihovo rješavanje. Posljednji put smo čuli za Fond u ljeto 2018. godine kada je prezentiran projekt 'Čista rijeka Miljacka' koji se najavljuje od 2008. a još nije počela njegova realizacija. Zbog netransparentne potrošnje namijenjenih sredstava, ali i nerealnih ambicija kakva je plovnost rijeke Miljacke za električne čamce, stručna i šira javnost su ovaj projekt ocijenile neozbiljnim i populističkim“, ističe zastupnica Pozder. 

Ni zagađivači se ne tretiraju jednako, a neki su u potpunosti izostavljeni iz nadzora ovog Fonda. „U konačnici, 78,5% ukupno obračunatih naknada zagađivača otpada na Termoelektrane u Kaknju i Tuzli, a ukupno 98% naknada prikuplja se od 10 velikih zagađivača. Dakle, dvije termoelektrane daju 80% ukupnih naknada za zagađivače. Samo po sebi to je apsurdno, ali i u koliziji s vizijom i opisom djelatnosti samog Fonda. U viziji Fonda navodi se da teži postati prepoznatljiv subjekt a u djelatnosti Fonda spada unapređivanje razvoja ekonomske strukture koja je povoljna za okoliš te unapređivanje ekološke svijesti javnosti te korištenje obnovljivih resursa. Nažalost, moram konstatovati da je njihova prepoznatljivost izostala i pitam se kako išta od svojih djelatnosti ostvaruju kad niti jednom svojom riječju nisu reagovali na npr. najavu novih termoelektrana u BiH“, kaže Pozder.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo