Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 19:06 |

Romi traže veću podršku od međunarodnih institucija u ostvarivanju prava

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 11. septembra (FENA) – Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson posjetio je danas udruženje Roma „Euro Rom“ u Tuzli.  

- Na sastanku sa ambasadorom Nelsonom razgovarali smo o našem projektu koji smo realizirali “Podrška romskim srednjoškolcima u Gradu Tuzla“.  S nama su mladi Romi i Romkinje koji su bili učesnici projekta, a cilj nam je da promoviramo mogućnosti  za nove projekte koji će biti dobrobit za romsku zajednicu – kazala je predsjednica udruženja „Euro Rom“ Tuzla Admira Biberović.

Kazala je kako su na sastanku istaknuti problemi sa kojima se romska zajednica susreće u Tuzlanskom kantonu budući da se još nije potpuno integrisala u  društvo.

- Iako se najviše radi na integraciji romske populacije to je dug  proces. Ipak stanje se mijenja. Najčešći problemi s kojima se susrećemo je zapošljavanje, diskriminacija  kao i nepoštivanje osnovnih ljudskih prava – istaknula je Biberović.

U proteklih godinu dana Udruženje Roma „Euro Rom“ realiziralo je projekt „Podrška romskim srednjoškolcima u Gradu Tuzla“ koji je finansijski podržan grantom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a putem Američke ambasade u BiH.

Održano je 17 radionica s mladima koji su osposobljeni da sami kreiraju ideje. Pokrenute su inicijative, održane su dvije lokalne akcije na kojima su mladi predstavili probleme sa kojima se susreću.

Glavna poruka Udruženja „Euro Rom“ Tuzla, upućena ambasadoru Ericu Nelsonu bila je da Američka ambasada i dalje bude uključena u rješavanje problema i pitanja Roma u BiH, kao i da se formiraju posebni programi za projekte Roma i romskih organizacija kako bi efekti bili što vidljiviji u romskim zajednicama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brčko: Na Prutačama otvorena učionica za pripremnu nastavu

Ambasador Slovačke Hloben posjetio CIKBiH: Unaprijediti izborni proces uvođenjem novih tehnologija

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!