Bosna i Hercegovina     | 12.09.2019. 07:25 |

'Save the Children' i 'Bit Alijansa' najavljuju saradnju u oblasti obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Predstavnici Humanitarne organizacije "Save the Children" i Udruženja "Bit Alijansa" za informacione tehnologije danas će potpisati Memorandum o razumijevanju, u cilju kreiranja pozitivnih i dugotrajnih promjena za djecu i dostizanja ekonomskog potencijala Bosne i Hercegovine.  

"Save the Children" s ciljem doprinosa smanjenju jaza između školskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja današnji svijet, od 2016. godine provodi projekat Enable-BiH-Unaprijeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako bi postigli uspjeh u novom visokotehnološkom i na znanju zasnovanom društvu i ekonomiji, učenice i učenici moraju razviti svoje Stem vještine na mnogo višem nivou nego što je to ranije bilo prihvatljivo. Studije pokazuju da će se 65 posto djece, koja je jučer pošla u osnovnu školu, baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sistemi ne pripremaju.

Stem nastava podstiče učenike da razvijaju ključne kompetencije i vještine kako bi učestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, već i kreatori poslova u budućnosti.

U narednom periodu, projekat Enable BiH razvijat će saradnju škola s poslovnim sektorom, a prvi korak predstavlja saradnja s Udruženjem Bit Alijansa, krovnom organizacijom koja okuplja najuspješnije IT kompanije u BiH, saopćeno je iz organizacije "Save the Children".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

HDZ1990: Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo odgovorni za 'katastrofalno stanje u obrazovnom sustavu'

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu