Bosna i Hercegovina     | 12.09.2019. 11:00 |

U petak u Livnu o izgradnji mira i svjetskom etosu

FENA Mario Loncar

LIVNO, 12. rujna (FENA) - U okviru projekta "Misli, ako želiš imati budućnost", u organizaciji udruge žena "Li-Woman" iz Livna u petak, 13. rujna, u 18 sati u TPC Forum održat će se radionica "Izgradnja mira u komparativnoj religijskoj perspektivi".
Predavač/voditelj radionice bit će dr. sc. Esad Bajtal s Fakulteta političkih nauka Sarajevo.

Po riječima izvršne direktorice udruge "Li-Woman" Jasminke Borković, radionica će biti posvećena teorijskom prikazu mira u komparativnoj religijskoj perspektivi.

- Sudionici će biti upoznati s pojmom "svjetskog etosa", s temeljnim dokumentima svjetskog etosa, posebno Deklaracijom o svjetskom etosu, za koju vjerujemo da zna malo ljudi. Bit će prezentirana utemeljenja svjetskog etosa iz perspektive pojedinačnih religija (kršćanske, muslimanske, židovske, pa i filozofske), kao i njegove primjene - kazala je Borković.

Po njezinim riječima, idejni koncept svjetskog etosa veže se za katoličkog teologa Hansa Künga koji je tijekom svojih empirijskih istraživanja zaključio da sve svjetske religije i filozofsko-humanističke postavke dijele zajedničke moralne i etičke vrijednosti.

Na radionici će govora biti i o pristupu miru i nenasilju promatrano iz pojedinačne perspektive svake vjerske tradicije, što će se pokušati dovesti u vezu s porukama Deklaracije o svjetskoj etici.

- Kroz vježbe i plenarnu diskusiju nastojat ćemo doći do saznanja kakav je odnos sudionika prema spomenutim temama, a bit će govora i o predrasudama. Pokušat ćemo dati odgovor na pitanja
može li se i kako različitim putovima stići do istog cilja, može li se živjeti zajedno ili samo jedni pored drugih - dodala je Borković.

Udruga žena "Li-Woman" iz Livna osnovana je s ciljem afirmacije žena i ženskih ljudskih prava. Vizija udruge je kreiranje jednakih mogućnosti za sve građane te raspoloživim demokratskim sredstvima pokretati aktivnosti i utjecati na razvoj demokracije, ukidanje diskriminacije, afirmirati nenasilje te raditi na izgradnji mira i pomirenja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Općina Vitez izdvojila 94.500 KM za rad nevladinih udruga

Udruženje žena „Vrba“ osiguralo besplatan sadni materijal za proljetnu sjetvu

Udruga "i" iz Konjica dobila vrijednu donaciju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom