Bosna i Hercegovina     | 12.09.2019. 12:46 |

Susreti reisa Kavazovića u sklopu službene posjete Velikoj Britaniji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Tokom službene posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske gdje je prisustvovao komemoraciji lordu Jeremyju Paddyju Ashdownu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao je više sastanaka sa državnim zvaničnicima, predstavnicima vjerskih i nevladinih organizacija.

Reisu-l-ulema se u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva sastao sa lordom Tariqom Ahmadom, ministrom za Commonwealth, UN i Južnu Aziju u Vladi Velike Britanije te specijalnim predstavnikom za ljudska prava i slobodu medija, javlja MINA.

Razgovarano je o više tema među kojima je i iskustvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u radu sa žrtvama seksualnih zločina u konfliktima i načinima na koje se to iskustvo može koristiti u drugim dijelovima svijeta.

Na sastanku sa ministrom za vjeru i zajednice lordom Viscount Youngerom, reisu-l-ulema Kavazović je razgovarao o međureligijskom dijalogu i potrebi očuvanja istine o genocidu u Srebrenici, te kao i na drugim sastancima o brojnim drugim aktuelnim temama od zajedničkog interesa.

Reisu-l-ulema se, također, sastao sa baronesom bosanskih korijena Arminkom Helić s kojom je razgovarao o mogućnostima koje Ujedinjeno Kraljevstvo nudi mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji žele nastaviti studije na nekom od britanskih univerziteta te saradnji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i vjerskih zajednica i crkava u Britaniji, te trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, reisu-l-ulema je s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem bio gost večere u organizaciji nevladine organizacije „Remembering Srebrenica“ u Londonu.

Na večeri su, osim organizatora koje je predvodio predsjednik organizacije Waqar Azmi, prisustvovali ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field i ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović, kao i brojni predstavnici bh. udruženja u Velikoj Britaniji, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, te drugi brojni gosti i zvanice.

Reisu-l-ulema se sastao i s predstavnicima Islamske zajednice u Londonu s kojima je razgovarao o njihovim planovima za budućnost te njihovim vezama sa maticom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta