FENA biznis     | 12.09.2019. 13:01 |

HTC vive PREDSTAVLJA VIVE COSMOS

FENA Saopćenje

HTC VIVE COSMOS dostupan u Evropi  od 3. oktobra

Nova modifikacija proširuje funkcionalnost Vive Cosmos-a Vive korisnicima koji već imaju baznu stanicu i kontrole

Novi VIVE Reality sistem debitirao je sa Cosmos-om, koji donosi revoluciju među softvere za virtualnu realnost

HTC VIVE® danas je predstavio karakteristike, funkcionalnost i dostupnost novog VIVE COSMOS-a. Vive Cosmos je najnoviji premium sistem virtualne realnosti, baziran na PC-u, koji donosi sasvim novi nivo pristupačnosti i lakoće korištenja korisnicima. Sistem je koncipiran tako da „raste“ i razvija se uz svoje korisnike koristeći potpuno modularnu prednju ploču koja može da promijeni funkcionalnost samog uređaja. Takav je slučaj i sa najavljenom modifikacijom Vive Cosmos External Tracking. Cosmos će u Evropi biti dostupan od 3. oktobra.

“Kako je naše VR (virtualno) putovanje započelo sa Vive-om, nastavili smo nadograđivati ono što premium virtualno iskustvo može i treba biti.” istakao je Graham Wheeler, glavni direktor HTC-a za Evropu.

“Cosmos nudi neuporedivo iskustvo i ujedno je naš najsvestraniji headset do sada – koji će u budućnosti biti kompatibilan i sa drugim modulima za lice. Kutija nudi bogat sadržaj, a ima i novi korisnički interfejs, tako da ne postoje nikakvi limiti za XR korisnika. Izuzetno smo uzbuđeni što možemo da priuštimo premium VR iskustvo kontinuirano rastućem broju korisnika. Vive Cosmos je naš VR proizvod koji će biti u ponudi na do sada najvećem broju Evropskih tržišta, u domenu virtualnih proizvoda.”

 

Tehničke karakteristike

Vive Cosmos je napravljen tako da udovolji potrebama VR kupaca lakoćom, svestranošću i performansama na prvom mjestu. Potpuno novi Vive sistem praćenja nudi pojednostavljeno podešavanje koje omogućava brži i lakši ulazak u VR nego ikada prije, sa šest senzora kamere za   široko i precizno praćenje iznutra. Cosmos karakterizira kombinirana rezolucija od 2880 x 1700 piksela, koja predstavlja povećanje od 88% u odnosu na originalni Vive, samim time pružajući kristalno čist tekst i grafiku. Potpuno novi LCD paneli smanjuju udaljenost između piksela, a u kombinaciji su sa stvarnim RGB ekranima, minimiziraju iskustvo tzv. screen-door efekta (SDE).

Jedinstveni preklopni (flip-up) dizajn omogućava korisnicima iznimno brz prijelaz između stvarnosti i virtualne stvarnosti, pritom ne ometajući virtualno putovanje. Vrhunska ergonomija i udobnost omogućavaju mnogo duža VR iskustva, a integrirane slušalice omogućuju iznimno kvalitetan zvuk. Cosmos nudi i potpuno redizajnirane kontrole, koje maksimiziraju funkcionalnost i osiguravaju udobnost čak i tokom dugih sesija. Cosmos je također kompatibilan i sa Vive bežičnim adapterom, što je odlična vijest za one koji žele uživati u virtualnoj stvarnosti bez “vezanja”.

 

Prva najavljena „modifikacija“

Modularni dizajn prednje ploče će učiniti Vive Cosmos najsposobnijim premium VR uređajem na tržištu. Dizajniran je tako da budući dodaci mijenjaju funkcionalnost uređaja i omogućavaju korisnicima da njihov uređaj „raste“ i razvija se uporedo sa njima. Prva zvanična modifikacija koja je najavljena danas jeste Vive Cosmos External Tracking. Ova modifikacija omogućava postojećim korisnicima, koji žele da nastave koristiti svoje Lighthouse bazne stanice za praćenje VR scenarija, da iskoriste sve prednosti izvanrednih performansi Vive Cosmos-a. Prva modifikacija je kompatibilna sa baznom stanicom i podržava Vive-ov ekosistem perifernih uređaja kao što je Vive Tracker, pružajući tako neviđenu slobodu za VR kontrole. Ova modifikacija će biti dostupna u prvom kvartalu 2020. godine.

 

Sadržaj

Paralelno sa lansiranjem Vive Cosmosa, Viveport Infinity dodao je i novi sadržaj, kao što je Doctor Who: The Edge of Time by Maze Theory, Eleven Eleven by Syfy, Battlewake by Survios, Gloomy Eyes by Atlas V and 3dat, Swords of Gargantua by Yomuneco i Gumi, MLB Home Run Derby.

 

Vive Reality sistem

Cosmos nudi vanserijsko iskustvo koje omogućava jednostavan prijelaz u virtualni svijet, koristeći novi Vive Reality sistem. Vive Cosmos je tako prva slušalica koja nudi Vive Reality sistem, novo osmišljeno jezgro softverskog iskustva. Vive Reality sistem potpuno je nova dizajnerska filozofija za VR, uz pomoć koje je VR sličniji koračanju između svjetova, nego jednostavnom pokretanju aplikacije. Cosmos će tako imati redizajniran korisnički interfejs, pod imenom Lens, za lako kretanje po XR i Viveport Infinity aplikacijama, te novi i dinamični Origin. Origin je pokretač za VR aplikacije, ali istovremeno i ležerno društveno iskustvo koje će vremenom rasti.

 

Za više informacija posjetite: https://www.vive.com/cosmos/

Vive Cosmos specifikacije

Rezolucija: 1440 x 1700 piksela (kombinirano 2880 x 1700 piksela)

Ekran: Dual dijagonala LED od 3,4 inča

Brzina osvježavanja: 90 Hz

Vidno polje: 110 stepeni

Audio: ugrađene stereo slušalice

Priključci za PC: USB C 3.0, DisplayPort™ DP 1.2, vlasnička veza sa modovima

Periferni priključci: USB-C 3.0, vlasnička veza sa modovima

Praćenje: nema minimalnih potreba za prostorom za stajanje/sjedenje, minimalno 2m x 1,5m za režim u prostoriji

Prednje ploče modula: Vive Motion Mod (isporučuje se sa Cosmos-om) i Vive SteamVR mod (prodaje se zasebno)

Podrška za Vive wireless adapter: Da, prodaje se zasebno. PCIe slot je potreban.

-        Kraj    -

O HTC VIVE

HTC VIVE je premijerna platforma za virtualnu stvarnost (VR) i ekosistem koji kreira VR iskustva za kompanije i korisnike. VIVE ekosistem čini premium VR hardver, softver i sadržaj. VIVE kompanijama nudi najbolji XR hardver; VIVEPORT platformu i aplikacije; VIVE Enterprise rješenja za poslovne korisnike; VIVE X, biznis akcelerator vrijednosti od 100 miliona dolara; VIVE STUDIOS, studio sa sadržajem za zabavu, gaming i kompanije; VIVE ARTS za kulturološke inicijative. Za više informacija o VIVE-u, posjetite www.vive.com.

 

# # #

HTC, VIVE, the HTC logo and the VIVE logo are the trademarks of HTC Corporation. All other names of companies and products mentioned herein may be the trademarks of their respective owners.

[1] Terms and conditions apply. Savings estimate based on comparison to purchasing individual titles outright. Up to 12 months upon redemption when ordered during presale. 6 months included when ordered after presale time period is over.

 

Kontakt informacija:

Via Media d.o.o. 
Vrbaska 1, 71000 Sarajevo
T (+387 33) 72 00 20 
F(+387 33) 72 00 21
press@viamedia.ba
www.viamedia.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Via Media i Bingo najuspješniji na vodećem digitalnom festivalu u regiji

Via Media najnagrađivanija agencija u BiH

Via Media apsolutni pobjednik na Sempl-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo