Regija     | 12.09.2019. 13:43 |

Vučić: Cijenimo poziciju Vatikana po pitanju Kosova

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 12. septembra (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, kome je prenio zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku eurointegracijama Srbije.

Kako je saopćilo Predsjedništvo Srbije, Vučić je sa papom razgovarao o bilateralnim odnosima, eurointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, kao i da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, podsjetivši da se naredne godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U razgovoru sa papom, Vučić je istakao i da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog naslijeđa i unaprjeđenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unaprjeđenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO-a, dodaje se u saopćenju.

Vučić je papi prenio da Srbija "izuzetno cijeni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uvjerena da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", rekao je Vučić, prenosi Beta.

On je dodao da srpska strana "nastavlja konstruktivno zalaganje za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga, dok prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor".

Predsjednik Srbije je papi Franji prenio i "iskrenu zahvalnost" zbog podrške koju Vatikan pruža europskim integracijama Srbije.

"Posebno cijenimo zalaganje da se proces eurointegracija regiona zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces", rekao je Vučić dodajući da je članstvo u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je dodao da nedavne posjete pape zapadnom Balkanu "predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region".

Vučić i papa Franjo su razgovarali i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice, navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Kremlj tvrdi da je poziv pape Franje na razgovore o okončanju ukrajinskog rata razumljiv

Vučić: Izbori u Beogradu bit će 2. lipnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo