Bosna i Hercegovina     | 12.09.2019. 13:44 |

Džindić upoznao Vladu FBiH o stanju u rudnicima uglja u FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. rujna (FENA) - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je, usmenom informacijom, upoznao Vladu FBiH o stanju u rudnicima uglja u FBiH i aktivnostima provedenim posljednjih dana, a potvrđeni su i zaključci koje je dan ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je donijela Odluku o zakazivanju Skupštine dioničara KTK Visoko d.d. Visoko za 30. rujna 2019. godine, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Usvojeni su izvještaji o radu Upravnog odbora Federalne novinske agencije (FENA) za period 2.12.2016. - 31.12.2018. godine, kao i o radu Drugostepene stambene komisije za dodjelu zamjenskih stanova, dodjelu stanova i obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova iz fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske FBiH za period od 1.3. do 30.8.2019. godine.

Danas je usvojena informacija federalnog ministra unutrašnjih poslova o potrebnom ukupnom broju policijskih službenika za koje bi trebalo planirati i osigurati proračunska sredstva u 2020. godini.

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, Federalna uprava policije i Federalno ministarstvo financija su zaduženi da u Proračunu za 2020. godinu i DOB-u za 2021-2023. godinu planiraju financijska sredstva za potreban broj uposlenika. 

Federalna vlada je danas, uime Federacije BiH, a na zahtjev Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, u Radnu grupu za izradu Strategije pametne specijalizacije (S3) BiH imenovala Marinka Bošnjaka, Damira Ravlića, Jozu Bejića, Armina Hodžića, Nijaza Avdukića, Lamiju Krndžiju i Kenana Nalbantića.

Donesene su odluke o utvrđivanju kriterija i raspisivanju javnih natječaja za izbor i nominiranje po dva člana nadzornih odbora, uime državnog kapitala u privrednim društvima Igman d.d. Konjic i RMU Banovići d.d. Banovići.

Pored toga, Vlada FBiH dala je prethodnu suglasnost za razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora RMU Banovići d.d. i za imenovanje Bege Birparića i Edina Kurtića za vršitelje ovih dužnosti, uime državnog kapitala. Nadzornom odboru ovog rudnika Vlada je uputila zahtjev za sazivanje vanredne skupštine ovog društva za 13.9.2019.

Vlada FBiH danas je Kenana Kapu, na osobni zahtjev, razriješila dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. On zadržava status rukovodećeg državnog službenika i bit će raspoređen na radno mjesto rukovodećeg državnog službenika u ovoj federalnoj agenciji. Vlada je, ujedno, za v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom imenovala Vinka Jakića, na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure.

Nadzornom odboru privrednog društva Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo Vlada je dala prethodnu suglasnost za razrješenje Džemala Bašića dužnosti predsjednika Uprave, prije isteka mandata i na lični zahtjev. Također, data je prethodna suglasnost za imenovanje Elmedina Zornića za vršitelja ove dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Dana je prethodna suglasnost Nadzornom odboru JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo za donošenje odluke o razrješenju Nevada Ikanovića dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju.

Naime, Nadzorni odbor je 11.9.2019. godine informirao Vladu FBiH da je na drugoj vanrednoj sjednici razmatrao informaciju Generalnog direktora EPBiH te donio zaključak da od Vlade zatraži uskraćivanje povjerenja izvršnom direktoru za proizvodnju, zbog nepoduzimanja mjera za ubrzanje procesa prestrukturiranja rudnika, koje su u njegovoj nadležnosti, a što je dovelo do teškog stanja u RMU Zenica i RMU Breza. 

Vlada je dala i prethodnu suglasnost za imenovanje Senada Sarajlića za vršitelja dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju EPBiH na period do dvanaest mjeseci, odnosno do okončanja natječajne procedure.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na Skupštini dioničara privrednog društva Binas d.d. Bugojno, zakazanoj za 12.9.2019. godine. Vlada je opunomoćila Adnana Frljaka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo