Stranačke aktivnosti     | 12.09.2019. 14:01 |

Saopćenje za javnost Platforma za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres konstatuje da sadašnji problemi koje imaju prosvjetni radnici, rudari i ostali obespravljeni radnici u Bosni i Hercegovini traju godinama i posljedica su lošeg upravljanja i sistemske korupcije stranaka i njihovih odanih poslušnika.

Potpuno je neprihvatljivo da direktor bilo kojeg javnog preduzeća u kojem radnici nemaju uplaćene doprinose niti mogu da odu u penziju prima platu koja je pet i više puta veća od prosječne, dok njegovi radnici žive ispod nivoa siromaštva radeći u uslovima opasnim po život i zdravlje.

Pozivamo nadležna tužilaštva u Bosni i Hercegovini da po službenoj dužnosti pokrenu procedure za ispitivanje odgovornosti konkretnih ovlaštenih osoba koje su donosile odluke o neisplaćivanju doprinosa, nepoštivanju kolektivnih ugovora, odnosno zaduživanju kod komercijalnih banaka pod uslovima nepoznatim javnosti kako bi se kupovao socijalni mir ili glasovi ucijenjenih, omalovaženih i poniženih radnika Bosne i Hercegovine.

Rukovodstva sindikata u Bosni i Hercegovini pozivamo da rade svoj posao plaćen članarinom obespravljenih i, u mnogim slučajevima, na granici siromaštva srozanih radnika, i pokrenu tužbe za preispitivanje odgovornosti za nepoduzimanje pravovremenih mjera za zaštitu radničkih prava u svim sektorima.

Sva dosadašnja rukovodstva sindikata pozivamo da daju na uvid članstvu i javnosti podatke o svojim platama i imovini, kao i detaljne finansijske izvještaje od 1996. godine do danas.

Sve obespravljene radnike, čiji rad nije adekvatno plaćen i čija zakonom garantovana prava poslodavci krše, podržavamo u njihovoj pravednoj borbi za pristup osnovnim pravima i uslovima u kojima mogu dostojanstveno raditi i živjeti od svoga rada.

Radnike koje poslodavci ucjenjuju da rade “na crno” i uskraćuju im osnovna prava na sedmični, godišnji odmor i druga prava koja su garantovana zakonima o radu pozivamo da se organizuju i prijavljuju poslodavce nadležnim inspekcijama i tužilaštvima, barem i anonimno, uz konkretne dokaze o kršenju zakona, te da prestanu štititi one koji ih izrabljuju, lažu i kradu.

Privatne i javne poslodavce pozivamo da poštuju prava radnika budući da od tih radnika i zavise, a nadležne inspekcije da pravovremeno i oštro sankcionišu svaki primjer kršenja radničkih prava uključujući nepoštivanje kolektivnih ugovora, neuplaćivanje poreza, uskraćivanje prava na najmanje 20 dana godišnjeg odmora, penzionisanje, liječenje, bolovanje, pristojno plaćeno porodiljsko odsustvo i druga osnovna prava.

Medije i nevladine organizacije pozivamo da detaljno istražuju i objavljuju konkretne podatke i dokaze o društveno neodgovornim poslodavcima koji krše važeće zakone o radu, te da bilo kakvu podršku od takvih pravnih lica javno odbiju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'