Ekonomija     | 12.09.2019. 14:11 |

Investitori iz Moskve zainteresovani za pokretanje pogona u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. septembra (FENA) - Predstavnici kompanije "Bosnaplast“ u vlasništvu ruskih investitora zainteresovani su za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta u Goraždu.

Interes za otvaranjem pogona za reciklažu plastike iskazali su na sastanku sa zvaničnicima grada i Bosansko-podrinjskog kantona, a ozbiljnost svojih namjera potvrdili su i podnošenjem zahtjeva za registraciju firme u gradu na Drini.

Kako je kazao jedan od vlasnika kompanije "Bosnaplast“ Ibrahim Bikineev, Goražde su prepoznali kao sredinu u kojoj žele proširiti biznis.

- Dolazimo iz Rusije tačnije iz Moskve i želimo da ulažemo svoj kapital u BiH. Od 2004. godine se u Rusiji bavimo ovom djelatnošću takođe i u Bjelorusiji. Prije dvije godine u Republici Srpskoj smo osnovali jednu firmu. Pratimo trendove u BiH i vidjeli smo prednost Goražda u tome. Za početak planiramo investirati oko 300.000 eura i otvoriti deset radnih mjesta. To podrazumijeva 100.000 eura u opremi i ostalo je ulaganje u proizvodni proces. Osnovna djelatnost je prerada PET ambalaže gdje planiramo obrađivati 200 tona mjesečno - pojasnio je Bikinieev.

Dodao je da je zadovoljan što su Goraždu od predstavnika vlasti primljeni na najbolji mogući način.

- Zadovoljni smo i vjerujemo da će sve ovo rezultirati dogovorom. Mi smo biznismeni i spremni smo početi odmah - kazao je.

Zvaničnici BPK i Grada Goražda iskazali su spremnost da podrže najavljene investicije koje će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta.

- Svaka priča koja ima pozitivan efekt na broj zaposlenih na području BPK-a jeste vrijedna pažnje i razgovora pa smo s tim u vezi održali ovaj sastanak. O daljim koracima i odlukama zavisiće od ozbiljnosti samog investitora a i u tom smislu oni su već podnijeli zahtjev za registraciju firme u Goraždu što je dodatni plus kada se radi o privrednim subjektima i dobrobiti kada je firma registrovana na području BPK-a - kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Naglasila je da je BPK Goražde spreman ponuditi svoje kapacitete.

- Mi možemo ponuditi prostor za otvaranje tog pogona jer imamo objekte bivše kasarne Šišeta koji stoje prazni, a koje je FBiH predala BPK na korištenje i možemo te prostore dodjeljivati za razvoj privrede. Ukoliko mi kao vlada procijenimo da je riječ o ozbiljnoj investiciji koja će za posljedicu imati otvaranje novih radnih mjesta i razvoj privrede na ovom području, onda ćemo ozbiljno razmotriti tu ponudu i pozitivno se prema njoj izraziti - kazala je Obuća.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ocijenio je da je riječ o ozbiljnim investitorima.

- Oni su već ranije posjetili Grad Goražde i mi smo provjerili da su ozbiljni ulagači. Organizirali smo ovaj sastanak da zajedno sa premijerkom i resornim ministrima razmotrimo mogućnost njihovog ulaganja na području našeg grada. Ponudićemo određene prostore i da je riječ o jednom radnom mjestu mi ćemo se boriti, a ne za 10 radnih mjesta za početak kako su obećali. Mi kao gradska uprava, kao i do sada što smo bili na raspolaganju investitorima bićemo i njima - naglasio je Ramović.

U pratnji domaćina investitori iz Rusije obišli su potencijalne lokacije na kojima bi mogli otvoriti pogone te je dogovoreno da u narednom periodu kantonalnoj Vladi dostave biznis plan s preciziranim planovima koje žele realizirati na ovom području.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo