Sport     | 12.09.2019. 15:38 |

Brkić: Naša prednost je podloga, možemo do pobjede

FENA Hasan Selhanović

 SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Češke 14. i 15. septembra u Gradskoj areni "Husein Smajlović" u Zenici igraju meč prvog kola Prve grupe Euroafričke zone Davis Cupa.

Prema trenutnom rankingu igrača obe reprezentacije su izjednačne i u meču neće biti izrazitog favorita.  

Za BiH će igrati Mirza Bašić, 220. igrač na ATP listi, s najboljim rankingom na 74. mjestu početkom 2018. godine, zatim Nerman Fatić (474.),  Darko Bojanović (1091.) i Tomislav Brkić (545.) u ulozi igrača i kapitena. 

Na današnjoj pres-konferenciji Brkić je kazao da naš tim iako igra na domaćem terenu, nema ulogu favorita.

- Međutim, pošto su obje ekipe oslabljene neigranjem najboljih igrača, možemo doći do pobjede, s obzorom na to podloga više ide na ruku našoj ekipi - kazao je Brkić. 

Češku Republiku predstavljat će Jiri Vesely, 131. igrač na ATP listi, koji je najbolji ranking zabilježio 2015. godina kada je bio 35. igrač svijeta, zatim Thomas Machac (360.), Jonas Forejtek (560.), Jiri Lehecka (571.) i Dalibor Svrcina (1077), a kapiten je Jaroslav Navratil.

Kapiten Češke je kazao je da je ovo je šansa za mlađe igrače da pokažu svoj kvalitet. Dodao je da očekuje pobjedu svojih igrača, jer u bh. timu neće igrati najbolji teniser.   

Oba tima će nastupiti oslabljena bez najboljih igrača - BiH bez Damira Džumhura (88. ATP), a Češka bez Tomasa Berdycha (131. ATP).

Na Davis Cup listi bolje je rangirana selekcija Češke na 13. mjestu, dok Bosna i Hercegovine zauzima 27. poziciju u konkurenciji 132 ekipe.   

Žrijeb mečeva bit će održan sutra u 12.00 sati u VIP salonu Gradske arene "Husejin Samjlović".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Danas počinje teniski turnir Foča Open

Džumhur poražen na startu Challenger turnira u Splitu

Fatić poražen u šesnaestini finala Challenger turnira u Splitu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'