Sport     | 13.09.2019. 08:43 |

Evropa izabrala predstavnike u Svjetskoj antidoping agenciji - WADA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Evropski komitet za Svjetsku antidoping agenciju WADA (CAHAMA) izabrao je, tajnim glasanjem, ministra mladih i sporta Ukrajine Zhdanova za drugog člana ispred Vijeća Evrope u Odboru Fondacije WADA (Svjetske antidoping agencije) te ministra sporta Luksemburga Dan Kersch za evropskog člana Izvršnog komiteta WADA.

U radu Evropskog komiteta te u radu  Savjetodavne grupe eksperta za pravna pitanja Antidoping konvencije Vijeća Evrope u Strazburu sudjelovao je Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine i predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije.

Posebno su razmatrana pitanja zaštite “zviždača” u borbi protiv dopinga u sportu, osoba koje se usude prijaviti kršenje antidoping pravila te pravo sportista  na fer i pravično suđenje odnosno pristup pravdi. Izvršena je analiza da li neovlaštenu prodaju i promet doping susptanci i sredstava treba inkriminisati kao posebno krivično djelo u nacionalnim krivičnim zakonodatvstvima, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Trojica bh sportista kažnjeni zbog dopinga

Avdagić: Nova Lista zabranjenih sredstava i metoda u 2023.godini

Novi slučajevi dopinga, izrečene zabrane od četiri godine bavljenja sportom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo