Ekonomija     | 13.09.2019. 09:58 |

Slovenija zbog usporavanja gospodarstva najavila štednju

FENA Agencije

LJUBLJANA, 13. rujna (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je da će njegova vlada zbog smanjenja stope rasta koje državu čekaju ove i iduće godine ići u rebalans državnog proračuna za oko 100 milijuna eura, pri čemu će se štedjeti i na socijalnim potporama.

Da bismo iduće godine imali uravnotežen proračun, trebat će proračunsku potrošnju smanjiti za oko sto milijuna eura, na 10,35 milijardi, kazao je Šarec u izjavi za medije, dodavši da će trebati linearno štedjeti sva ministarstva, a očekuju se i promjene u politici socijalnih potpora.

-Struktura proračuna je vrlo nepovoljna: 94 posto sredstava je fiksirano i ide na zakonom utvrđene potrebe, a među njima su i izuzetno visoki socijalni transferi. Znamo da je Danska socijalno velikodušna država, a kod nas su socijalni transferi za četvrtinu viši od danskih. Potrebno je stvari mijenjati jer to nije dugoročno održivo, ne za ovu vladu nego za državu kao takvu - kazao je Šarec.

Vladin ured za makroekonomske analize izašao je u četvrtak s novom prognozom rasta za ovu i iduće dvije godine, te snizio stope gospodarske aktivnosti u odnosu na procjenu iz prve polovice godine, upozorivši na usporavanje gospodarstva, prvenstveno zbog vanjske konjukture koja pada u glavnim trgovačkim partnericama, poput Njemačke i Italije, piše Hina.

Za ovu godinu nova procjena realnog rasta BDP-a iznosi 2,8 posto, za 0,6 postotnih bodova manje nego prije šest mjeseci, dok je za iduću s 3,1 smanjena na 3 posto.

Šarec je izjavio da ga najnovija kretanja na tom području nisu iznenadila, ali da su slovenske stope rasta BDP-a i dalje među vodećima u Europskoj uniji i eurozoni.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu