Ekonomija     | 13.09.2019. 12:05 |

Novoimenovani ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ posjetio FIPA-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) kako bi se upoznao o trenutnim aktivnostima na polju ekonomske suradnje između dvije države s fokusom na ulaganja iz Hrvatske u BiH.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je informirao ambasadora o iznosu registriranih investicija iz Hrvatske, ističući da je u periodu od maja 1994. godine do decembra 2018. godine Hrvatska, prema podacima Centralne banke BiH, investirala dvije milijarde i 293 miliona KM u BiH, te da je drugi najveći investitor s učešćem od 16 posto u ukupnim investicijama registriranim do sada, navodi se u saopćenju FIPA-e.

Osvrnuo se i na trend rasta stranih ulaganja u 2017. i 2018., ističući da je u prvom kvartalu ove godine registrirano 231,2 miliona KM stranih ulaganja, što odražava isti nivo iz prošle godine.

Dodao je da se od ambasadora očekuje da je nakon preuzimanja diplomatske dužnosti vrlo važno uspostaviti kontakte s privrednim i regionalnim komorama, te udruženjima poduzetnika i sektorskim udruženjima radi predstavljanja potencijala BiH, kao i uspostaviti kontakte i animirati nove potencijalne investitore.

U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u oblast financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja učestvuju sa 46,4 posto, u prerađivačkoj industriji 19,6 posto, a u oblasti trgovine 15,4 posto.

Najveći investitori su HT-Hrvatske telekomunikacije, Agrokor, Atlantic grupa, Belupo, Kraš, Dukat i drugi.

Dogovoreno je da ambasador pokuša organizirati u idućoj godini manifestaciju radi promocije bh. privrede.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kubatlija razgovarao s predsjednicom Al Falah Group iz Abu Dabija o mogućnostima ulaganja

Kubatlija i Kuzma razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Latvije

Kubatlija: Velika utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo