Regija     | 13.09.2019. 13:13 |

Slovenija: Javna RTV uvodi 'porez na internet'?

FENA Agencije

LJUBLJANA, 13. rujna (FENA) - Slovenska Radiotelevizija pozvala je svoje pretplatnike koji su do sada plaćali samo 3,77 eura mjesečno, tvrdeći da nemaju televizijski nego samo radio aparat, da im pošalju novu izjavu kojom će zajamčiti da nemaju tablet ili pametni telefon s priključkom na internet jer se tri televizijska programa javnog servisa od početka kolovoza mogu pratiti na svim platformama, izazvavši polemike o uvođenju svojevrsnog "poreza na internet", prenose u petak slovenski mediji.

-Pozivamo domaćinstva koja plaćaju RTV doprinos samo za radio aparate da pošalju izjavu kojom će potvrditi da nemaju napravu koja im omogućava prijem našeg TV signala preko interneta - naveo je u pozivu svojim pretplatnicima javni RTV servis, uz dodatak da će im u suprotnom i ako to ne dokažu automatski od idućeg mjeseca morati plaćati punu pretplatu za prijem radio i televizijskog programa u iznosu od 12,75 eura, uz mogućnost ovrhe ako to ne učine.

Smanjenu pretplatu temeljem prethodne izjave da nemaju i ne koriste televizor nego prate samo radio program plaća oko 25.000 domaćinstava.

Slovenski javni RTV servis lani je pretplatom uprihodio 94,5 milijuna eura, što iznosi 76,3 posto ukupnih prihoda, a zakonski obveznu pretplatu odnosno doprinos plaća 623.000 korisnika, što je najviše u zadnjih pet godina.

Javni RTV servis dio svojih prihoda ostvaruje od reklama, ali su ti prihodi zbog jake konkurencije na tržištu u padu, a vlada premijera Marjana Šareca za sada odbija da se RTV pretplata poveća za 7,84 posto, odnosno jedan euro, što je u javnosti uvijek nepopularna mjera, prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!