Bosna i Hercegovina     | 13.09.2019. 14:07 |

U mezarja 46 žrtava dodani naknadno pronađeni dijelovi skeleta

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Postupak reekshumacija i reeasocijacija, koji je započeo početkom ove sedmice u Gornjoj Kalesiji i Zvorniku, završen je danas.

- Tokom proteklih dana pod rukovodstvom Tužilaštva BiH i uz pristanak porodica ranije ukopanih žrtava tokom ove sedmice je otkopano 46 mezarja, te su  ranije ukopane žrtve reekshumirane kako bi im se dodali naknadno pronađeni dijelovi skeleta – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Radi se o žrtvama koje su bile zarobljene na početku proteklog rata na lokalitetu Bijeli potok, a svi su nastradali u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima.

Posmrtni ostaci tih žrtava najprije su pronađeni u masovnim grobnicama Glogova i Crni vrh te u drugim manjim grobnicama kao i na površini terena.

Iako skeleti žrtava tada nisu bili kompletni, porodice su se odlučile na njihov ukop. U narednim godinama ponovo su pronađeni neki dijelovi tijela tih žrtava.

Fazlić je kazala da su neki od njih već reekshumirani i ranije pa je zapravo ovo drugi put da je otvaran njihov mezar te im dodani dijelovi skeleta.

U Gornjoj Kalesiji su također danas ispravljene i dvije pogrešne identifikacije klasičnom metodom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: Svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina

Sve spremno za prijevremene izbore za gradonačelnika Zvornika

Zvorničko naselje Skočić dobilo asfalt

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo