Bosna i Hercegovina     | 13.09.2019. 16:31 |

Obilježena 24. obljetnica oslobođenja Jajca

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. rujna (FENA) - Povodom obilježavanja 24. obljetnice oslobođenja Jajca, hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a i HV-a, kao i brojna izaslanstva uključujući i izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem pohodila su Jajce kako bi odala počast žrtvi ovoga grada za slobodu hrvatskog naroda u BiH, priopćeno je u petak iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH. 

"Ovdje smo kako bismo barem pokušali podijeliti vašu bol", kazao je predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara na svečanoj akademiji obraćajući se prvenstveno obiteljima poginulih i nestalih branitelja te dodao kako se prilikom ovakvih obljetnica miješaju osjećaji tuge i sreće, koji na koncu proizvedu ponos, ponos na hrvatske branitelje ali i ponos na ovaj dio povijesti. 

"Upravo ovdje u Jajcu vidimo ogromne odjeke povijesti, stoga ne smijemo zaboraviti važnost ovog kraljevskog grada nego čuvati sjećanje na našu turbulentnu prošlost i istinu o njoj", kazao je predsjednik Federacije.

 Dodao je kako se u današnjem vremenu mora čuvati jedinstvo hrvatskog naroda koji, kako je kazao, kroz Hrvatski narodni sabor može doći do jednakopravnosti te izjednačavanja kolektivnih i pojedinačnih prava, odnosno da svojevrsna borba za slobodu traje i dalje.

Pozdrave uime predsjednika i zastupnika Hrvatskog sabora nazočnima je prenio Josip Đakić, kazavši kako je iznimno časno biti danas u Jajcu te da će Hrvatska vječno brinuti o položaju svog naroda u BiH.

Posebno emotivan govor imao je general HVO-a i jedan od zapovjednika VRO Maestral Stanko Sopta, koji je pozdravio sve časnike, dočasnike, vojnike HV-a i HVO-a istaknuvši kako često sa zahvalnošću i divljenjem razmišlja o 'tim ratnicima' i njihovoj spremnosti na žrtvu, spremnosti da žrtvuju vlastite živote.

"Ti momci su otkupili hrvatsku slobodu, a njihova krv obojila je naše rijeke", kazao je general Sopta.

Čestitke povodom oslobođenja njihova grada uputili su i dužnosnici Jajca, uime braniteljske udruge „13.rujan“ Ante Brtan te predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović, poručivši kako žrtva iz ljubavi podnesena neće biti zaboravljena.

Inače, protokol obilježavanja započeo je svečanim mimohodom kroz grad veterana hrvatskih snaga praćenih ratnim zastavama sve do župne crkve u kojoj je slavljena sveta misa.

Žrtvi poginulih hrvatskih branitelja ovoga kraja prije svečane akademije poklonila su se izaslanstva HNS-a, ratnih zapovjednika hrvatskih snaga VRO Maestral, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata BiH i Republike Hrvatske, izaslanstvo Republike Hrvatske te izaslanstvo ministrice obrane BiH Marine Pendeš, dok su cijelom događaju nazočili hrvatski politički predstavnici sa svih razina i iz cijele BiH.

Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995. godine, stoji u priopćenju. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo