Bosna i Hercegovina     | 14.09.2019. 14:25 |

Novalić, Zvizdić i Softić na Kongresu SDA obrazložili prijedloge rezolucija

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Tokom sedmog Kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), Fadil Novalić, kadar ove stranke koji je aktuelni premijer Federacije BiH, obrazložio je delegatima Prijedlog rezolucije o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, o kojoj će se Kongres SDA izjašnjavati, kao i o više drugih rezolucija.

Novalić je izjavio da je dosljedno provođenje Reformske agende u 2018. godini rezultiralo po prvi put zabilježenim suficitom u Federaciji BiH. Ali "vrijeme se promijenilo“ nakon toga, dodao je, jer recesija i trgovinske barijere na koje su odgovorile Sjednjene Američke Države i Evropska unija, odrazile su se i na Bosnu i Hercegovinu iako se na prvi pogled činilo da je daleko od tih dešavanja. Posljedice su brutalno djelovale, primjerice, na kompaniju Aluminij, dodao je Novalić.

Zbog svega toga su potrebni novi ciljevi i mjere, a Stranka demokratske akcije, po njegovim riječima, definira ih poštujući činjenicu da održive stvari moraju biti njen trajni cilj.

Ciljevi su, između ostalog, makroekonomska održivost i unapređenje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, smanjenje i nadzor nad javnom potrošnjom, unapređenje poslovnog ambijenta, porezna rasterećenja, smanjenje sive ekonomije i parafisklanih nameta, dominantno na kantonalnom i općinskom nivou, ravnomjernija raspodjela javnih prihoda, razvoj energetike, transportne i namjenske undustrije te unapređenje putne infrastrkture, efikasnije upravljanje javnim preduzećima, neki su od ciljeva iz predložene rezolucije o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja..

Novalić je zaključio da Stranka demokratske akcije ima svaku vrstu kapaciteta za realizaciju ciljeva ekonomske politike.

U daljnjem toku Kongresa, Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, obrazložio je delegatima Prijedlog rezolucije o načelima i cljevima vanjske politike, EU i NATO integracija.

Među ciljevima definiranim u tom dokumentu je naveo ravnopravnost i međusobno uvažavanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima, paralelno vođenje procesa evropskih i NATO integracija te NATO integracije kao pretpostavku sigurnosti zemlje i sveukupnog napretka.

Nastavak procesa približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kontinuirano provođenje socijalno-ekonomskih reformi, vladavinu prava te reformu javne uprave i zakonodavstva, Zavizdić je također naveo među ciljevima Stranke demokratske akcije.

SDA će se zalagati za jačanje strateškog partnerstva Bosne i Hercegovine sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom te zemljama PIC-a, intenziviranje ekonomske diplomatije, suradnju s evropskim i svjetskim finansijskim institucijama, posebno za jačanje ekonomske baze zemlje, naveo je Zvizdić.

Kako je dodao, SDA će nastaviti podržavati aktivne i konstruktivne odnose sa sujednim zemljama uz punu zaštitu interesa Bosne  i Hercegovine te će, prema predloženoj rezoluciji, fokus biti na rješavanju graničnih, imovinskih i drugih pitanja sa susjedima.

Safet Softić je obrazložio delegatima sedmog Kongresa SDA Prijedlog rezolucije o vladavini prava, sigurnost i odbranu.

Prema tom dokumentu, SDA će se zalagati za vladavinu prava, borbu protiv korupcije, jednakost svih pred zakonom i jačanje efikasnosti pravosuđa u BiH. 

Razvijat će jačanje sigurnosnih i odbrambenih struktura u skladu s evropskim i NATO standardima, rekao je između ostalog Softić.

Tokom kongresa su obrazložene i predložene rezolucije o održivom povratku izbjeglih i raseljenih osoba, o politikama u oblasti obrazovanja, nauke, odgoja, kulture, sporta i mladih, potom o očuvanju tekovina odbrane BiH od agresije u periodu 1992-1995. godina i rješavanju statusnih prava boračke populacije i šehidskih porodica.

Obrazložene su i predložene rezolucije o politikama u oblasti PIO, socijalne zaštite, zdravstva i radnih prava, o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu te rezolucija o politici u oblasti  demografije i zaštite porodice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sabor Islamske zajednice podržao usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica kontaktirao ambasade i misije u BiH - Podržite Rezoluciju o Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana