Svijet     | 15.09.2019. 13:21 |

Demonstranti traže da Britanija izvrši pritisak na Kinu

FENA Internet

HONG KONG, 15. septembra (FENA) - Stotine demonstranata u Hong Kongu okupilo se u nedjelju ispred britanskog konzulata, tražeći međunarodnu podršku u višemjesečnoj kampanji za demokratske reforme u toj autonomnoj kineskoj regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mašući britanskim zastavama, okupljeni su pjevali "Bože, spasi kraljicu" te su skandirali "Velika Britanijo, spasi Hong Kong".

Demonstranti su zatražili od bivšeg kolonijalnog vladara da izvrši pritisak na Kinu da poštuje svoje preuzete obaveze prema zagarantovanim slobodama te kineske teritorije. Traže da Velika Britanija preduzme mjere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju iz 1984. godine, kojom je definisana budućnost Hong Konga nakon povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Slične skupove organizovali su i ranije ovog mjeseca ispred britanskog konzulata, a prošle sedmice su se okupili ispred američkog.

Masovni prodemokratski protesti u autonomnoj kineskoj regiji Hong Kong traju od juna, a na posljednjih nekoliko skupova dolazilo je do upotrebe suzavca i nereda na ulicama.

Demonstranti traže ukidanje zakona o izručenju optuženika Kini, kao i viši stepen nezavisnosti Hong Konga. Traže ostavku gradonačelnice Carrie Lam i održavanje demokratskih izbora.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo