Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Narod i Pravda

Saopćenje

U punoj sali Doma mladih u nedjelju navečer održan je radni sastanak na kojem su predstavljeni kadrova u upravljačkim strukturama u Kantonu Sarajevo koje je delegirala stranka Narod i pravda. 

Iz Naroda i pravde su istakli kako je ovo do sada prvi put da jedna politička organizacija javno predstavi svoje kadrove u upravljačkim strukturama javnih preduzeća i javnih ustanova. 

Prisutnima se prvo obratio Elvedin Okerić, predsjednik Kantonalnog povjereništva Naroda i pravde KS i šef Kluba zastupnika NiP u Skupštini KS. Okerić je u svom obraćanju istakao da se odnosi grade na povjerenju a ne obećanjima stoga je Narod i pravda odlučio ispuniti obećanje da će javno prezentirati sve osobe koje budu imenovane. 

„Smatram da je povjerenje kuća koja se gradi cigla po cigla. Neophodno je ovakvo stanje mijenjati i omogućiti narodu da pošteno živi. Prijedlozi za imenovanje su pažljivo razmatrani i odabrani su oni koji imaju lični integritet, iskustvo, stručnost i hrabrost. Spremni smo stati iza svake imenovane osobe sve dok se ta osoba odnosi prema društvenoj imovini na pošten način. Od samog početka zagovaramo transparentnost, ali ne samo deklarativno već na način da smo u KS donijeli neophodne zakone kako bi sa riječi prešli na djela“, kazao je Okerić. 

Imenovanim osobama u javna preduzeća i institucije Okerić je poručio da je njihova uloga višedimenzionalan i možda jedna od najodgovornijih u cijelom sistemu javne uprave. 

„Važna je istrajnost jer je samo tad rezultat zagarantovan jer je cijeli sistem napravljen tako da vas izmori i obeshrabri. Vi ste delegirani da radite za narod i pravdu, ne za političku stranku pod tim nazivom već za najuzvišenije vrijednosti u jednom društvu“, zaključio je svoje obraćanje Okerić. 

Prema konkretnim podacima, 42 posto delegiranih osoba nisu članovi Naroda i pravde, dok su neki članovi drugih političkih stranaka, ali su prepoznati kao sposobni, pošteni i časni kadrovi te im je ukazano povjerenje. Svi imenovani su visokoobrazovane osoba, 23 posto ih je magistriralo a 15 posto doktoriralo. 

Među onima koji su delegirani kao nestranačke osobe su Edina Biber, Selma Karakaš, Mirela Čolpa, Ahmet Berilo, Salih Valjevac, Samra Ljubović, Amina Pašić, Inga Lokmić-Pekić, Amra Ajanović, Siniša Sarana Jožef, Akif Šišić, Amela Šito, Aldijana Čekić, Elmira Pejčinović, Samira Puzo, Nijaz Omanović, Irfan Džaltur, Elmir Bajrić, Salahudin Zulčić, Enver Hadžiahmetović, Jasmin Muminović, Amar Nurković, Emir Vučijak, Nedžad Hadžiomerović, Ešef Muradbašić, Nirves Bulaja, Enes Kazić, Nedžmin Begić, Faruk Maksić, Mersiha Zec Beganović, Memnun Zečić, Edin Zuhrić, Hanna Younis, Muamer Hodžić... 

Ispred članova NiP-a imenovanih u upravljačke strukture prisutnima se obratio dr. Faris Fočo, doktor nauka i profesor koji je imenovan u Upravni odbor KJU „Medicina rada“ te Biljana Lazarević iz KJU „Agencija za privatizaciju”. Ispred delegiranih kadrova koji nisu članovi NiP-a prisutnima se obratio dr. Nedžad Hadžiomerović, doktor veterinarskih nauka i predsjednik Nadzornog odbora „Veterinarske stanice Sarajevo“. 

Politički direktor Naroda i pravde podsjetio je da je kadrovka politika jedna od najbitnijih politika koju može voditi jedna stranka. Ademović j podsjetio na pismo koje su delegiranim kadrovima na početku njihovog mandata poslali on i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Nermin Muzur, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usporedio je kako se prema građanima i javnim dobrima odnosi vlast na nivou FBiH sa stanjem u Kantonu Sarajevo. On je istakao kako je vlast na nivou FBiH budžet, koji nije razvojni, usvojen u posjednji čas, kako Parlament FBiH izvještaj o sigurnosti i izvještaj MUP-a FBiH nije razmatran od 2015. godine pri čemu se FBiH nalazi usljed migrantske kriza kojom je posebno pogođen USK. Muzur je podsjetio i da Parlament FBiH nije razmatrao izvještaj Vlade FBiH za 2018., nije razmatrano stanje u Aluminiju koji je uništen, nije razgovarano o cijeni plina koja je povećana za 30 posto... 

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u svom je obraćanju kazao da večerašnjim skupom žele, na neki način, bosanskohercegovačkoj javnosti podnijeti izvještaj kako bi javnost jasno mogla uporediti ono što je u kampanji obećavano i ono što se radi na terenu. 

„NiP ne nudi benefite koje su nudile neke stranke, nema štele, mi smo protiv toga ustali i na tome smo nastali. To će naši kadrovi morati pokazati. Mi smo napravili jednu koaliciju sa strankama koje nam nisu ideološki bliske, ali smo napravili jedan konkretan dokument sa stotinama mjera čije će realiziranje poboljšati život građana. Naša procjena je bila da interese građana stavimo ispred interesa stranke. Sve što smo najavljivali sa ovim partnerima mi smo ispunili, i mi smo čvrsto opredijeljeni da ovakva koalicija nastavi sa radom i postane model i za druge dijelove BiH. Imali smo mi i druge ponude, da se uhljebimo i da se naši članovi uhljebe, ali naravno da nas takav koncept ne zanima i ponosni smo jer večeras predstavljamo jedno potpuno novo poimanje transparentnosti i model rada. Ne bih želio da idealiziram, bilo je grešaka i bit će ih, ali se nećemo bojati priznati grešku i ispraviti ih“, kazao je Konaković. 

On je podsjetio da mnogi kadrovi koje je ova stranka delegirala ne samo da nisu članovi stranke već vjerovatno nisu za nju ni glasali. 

„To nije nigdje viđeno, to imate samo tamo gdje je došao NiP. Zato su se okomili na nas, ali mi ne damo na nas, borimo se protiv laži o nama. SDA se nikada ni na koga, pa ni na Čovića i Dodika, nije tako obrušila kao na NiP. Taj umorni vozač koji vozi 29 stalno pravi saobraćajne nesreće, taj umorni vozač vodi procese koji našu djecu odvode iz naše domovine pa ih gledamo preko Skypea... Mi nikada nećemo šutjeti, nećemo im zaboraviti najavu apelacije o imenu RS-a jer je time samo ojačao Dodika. Mi nikada nećemo staviti stranku ispred naroda“, zaključio je na kraju Konaković.                    

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.